lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Študentská kvapka krvi chce prilákať najmä prvodarcov Bratislava 13. októbra (TASR) – Študentská kvapka krvi chce prilákať najmä prvodarcov. Jej heslo v ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 13.10.2014 categoryDenné správy

Bratislava 13. októbra (TASR) – Študentská kvapka krvi chce prilákať najmä prvodarcov. Jej heslo v podobe slovnej hračky "Nebuď tuniak a daruj krv!" má prilákať najmä ľudí v mladšom veku. Jubilejný 20. ročník dnes na pôde Vysokej školy múzických umení (VŠMÚ) v Bratislave odštartovali Slovenský Červený kríž (ŠČK) spolu s Národnou transfúznou službou (NTS) SR."Slogan vznikol z pokriku Sú tu nejakí moji ľudia? Chceli sme naznačiť, aby sa mladí nezapodievali zbytočnými vecami a prišli urobiť niečo humánne," povedala koordinátorka pre prvú pomoc a krvný program SČK pre SR Silvia Erdélyiová. Kampaň potrvá do 17. novembra. Krv možno darovať od pondelka do piatka na všetkých odberových miestach NTS SR, na hematologicko-transfúznych oddeleniach nemocníc vo vyhradených dňoch i na mobilných odberoch. "Očakávame asi 5000 prvodarcov a okolo 30.000 darcov krvi," priblížila Erdélyiová. Minulý rok sa zapojilo takmer 24.000 darcov.Vedúca lekárka ružinovskej Národnej transfúznej služby Klára Sviteková pre TASR vysvetlila, že z návštevníkov tvoria prvodarcovia zväčša 25 percent a 15 percent z nich sa stane pravidelnými darcami. V Bratislave podľa nej v zdravotníckych zariadeniach dlhodobo chýbajú krvné skupiny A pozitív a RH negatív. "Pri darovaní môže lekár u darcu spozorovať aj vážny zdravotný problém. Už sa nám stalo, že pre zlé výsledky z odberu sme rozšírili vyšetrenia a neskôr sme darcovi diagnostikovali nádorové ochorenie," poukázala.SČK sa pre svoju dlhoročnú tradíciu rozhodol zapísať názov "Študentská kvapka krvi" do registra ochranných známok Úradu priemyselného vlastníctva SR. S kampaňou sa okrem mobilných odberov spájajú aj náborové workshopy či simulované odbery krvi. Viac informácií o mobilných odberoch počas kampane možno nájsť na stránke www.darujkrv.redcross.sk. SČK okrem Študentskej kvapky krvi organizuje aj Valentínsku kvapku krvi či Daj pár deci počas pracovnej doby.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: