lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Slovenská pupočníková krv zachraňuje maďarské dievčatko Bratislava 3. mája (TASR) - Pupočníková krv zo Slovenska mieri do susedného Maďarska, kde ju ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 3. mája (TASR) - Pupočníková krv zo Slovenska mieri do susedného Maďarska, kde ju transplantujú ročnému dievčatku trpiacemu ojedinelým Paersonovým syndrómom. Pacientka momentálne prežíva vďaka transfúziám. Syndrómom trpia iba deti a bez úspešnej transplantácie krvotvorných buniek je smrteľný.Ide už o deviaty transplantát pupočníkovej krvi vydaný zo Slovenskej verejnej banky pupočníkovej krvi do zahraničia. Lekári hľadali vhodnú jednotku pupočníkovej krvi prostredníctvom medzinárodnej databázy Bone Marrow Donors Worldwide (BMDW) združujúcej 44 národných registrov pupočníkovej krvi v 26 krajinách. Databáza okrem 15 miliónov darcov kostnej drene obsahuje aj takmer 500.000 jednotiek pupočníkovej krvi."Vydanie pupočníkovej krvi do transplantačného centra je najvzrušujúcejšou časťou našej práce. Je to totiž prvý a najdôležitejší krok k naplneniu nášho poslania - záchrane ľudského života," uviedol zakladateľ registra a predseda správnej rady Eurocord-Slovakia Zohdy Hamid.Pupočníková krv zo Slovenska bola použitá na liečbu už 15 pacientov. V priebehu dvoch rokov putovalo deväť jednotiek na transplantáciu do iných krajín. Na Slovensku bola využitá šesťkrát - päťkrát to bola krv od súrodenca, jeden pacient využil vlastnú pupočníkovú krv.V Maďarsku ide o druhú transplantáciu pupočníkovej krvi. V Miškovci zachraňoval transplantát pacienta s akútnou leukémiou. Pupočníková krv v tomto prípade pochádzala od súrodenca, informoval TASR Filip Švaňa zo spoločnosti Kubus PRO.Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek Eurocord-Slovakia vznikol v roku 1997 ako občianske združenie, ktorého hlavným poslaním je realizácia, propagácia a koordinácia aktivít vedúcich k využitiu kmeňových buniek z pupočníkovej krvi na liečbu a výskum.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...