lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Sekia lekárenstva ADL žiada prehodnotiť zľavy na doplatky za lieky Bratislava 28. novembra (TASR) - Zástupcovia sekcie lekárenstva Asociácie dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok (ADL) vyjadrili ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 28. novembra (TASR) - Zástupcovia sekcie lekárenstva Asociácie dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok (ADL) vyjadrili obavy z plánovaného umožnenia zliav na doplatkoch za lieky a označili ju za veľmi nešťastnú. Žiada preto vedenie ministerstva a tiež poslancov Národnej rady SR, aby prehodnotili tento návrh a hľadali inú legislatívnu cestu, ktorá by znižovala doplatky pacientom.Ako poukázala šéfka sekcie Jaroslava Gatialová, z takejto zmeny môžu profitovať len sieťové lekárne. "Vzhľadom na obstarávané množstvo liekov dokážu pritlačiť farmaceutické spoločnosti k cenám, pri ktorých sa budú schopné vzdať časti svojej marže v podstate bez toho, aby sa ich to výraznejšie dotklo, nakoľko nakupujú vo veľkom," povedala.Naopak, pre menšie lekárne môže byť podľa jej slov táto zmena likvidačná. Doplnila, že marže na lieky sú už v súčasnosti jedny z najnižších v rámci EÚ, pričom náklady súvisiace s prevádzkou lekární stúpajú. "Menšie lekárne mimo veľkých sietí už nemajú šancu siahať na maržu bez ohrozenia vlastnej existencie," tvrdí Gatialová. Na likvidáciu malých lekární, najmä v regiónoch, upozorňuje v tejto súvislosti aj Slovenská lekárnická komora.Problém vidí Gatialová aj v tom, že poskytnutím akejkoľvek zľavy štát stráca na dani z pridanej hodnoty, pretože v prípade poskytnutia zľavy sa daň z pridanej hodnoty počíta až zo sumy po zľave. Štát tak vraj môže strácať značnú sumu finančných prostriedkov, ktoré by mohli byť použité v rámci zdravotného systému.Lekárne by mali mať možnosť aj po zrušení vernostných systémov naďalej poskytovať zľavy na doplatkoch za lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny predpísané na recept. Ako vyplýva z pozmeňujúceho návrhu k novele zákonu o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorý v parlamente po dohode s ministerstvom predložil Richard Raši (Smer-SD), zľava bude môcť byť maximálne polovica z doplatku. Cieľom má byť chrániť najslabšie skupiny pacientov.Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) v tejto súvislosti pred pár dňami uviedla, že táto novela nie je určená ani pre lekárnikov, ani pre farmaceutov, ale pre ľudí. Podľa jej slov má ísť o nový spôsob prístupu k poplatkom, ktorý dáva lekárňam ako zdravotníckemu zariadeniu priestor na to, aby zvážili možnosti, ako môžu pomôcť svojmu pacientovi. Tvrdí, že novela nebude mať negatívny dopad ani na verejné financie.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...