lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Rozhodovanie o 1,5 miliardy eur na lieky by malo byť podľa SAFS verejné Bratislava 30. marca (TASR) - Vyňatie činnosti Kategorizačnej komisie a Kategorizačnej rady, ktoré sa podieľajú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 30. marca (TASR) - Vyňatie činnosti Kategorizačnej komisie a Kategorizačnej rady, ktoré sa podieľajú na rozhodovaní o zaraďovaní liekov na trh a ich úhrade, spod správneho konania spôsobí podľa Slovenskej asociácie farmaceutických spoločností (SAFS) orientovaných na výskum a vývoj netransparentnosť tohto procesu. Asociácia kritizuje aj neverejnosť ich zasadnutí. "Keď sa rozhoduje o 1,5 miliarde eur, tak by toto rozhodovanie malo byť čo najviac verejné. Je zjavné, že verejné nie je, lebo sa odohráva za zatvorenými dverami," poznamenala výkonná riaditeľka asociácie Soňa Strachotová.Podľa nej minister zdravotníctva nebude mať po novom povinnosť zverejniť činnosť rady a komisie, ale iba výsledné rozhodnutie. Farmaceutické firmy preto prirovnala k účastníkovi konania, ktorý ostáva za dverami. "Myslíme si, že táto vec nie je aj z právneho hľadiska v poriadku," konštatovala. Tvrdí preto, že by bolo vhodné, aby tieto procesy spadali pod správne konanie a boli verejne prístupné. Poukázala, že v súčasnosti platí povinnosť vytvárať zvukový záznam zo zasadnutia, podľa jej slov sa k však k nemu zástupcovia farmaceutických spoločností nie vždy dostali.Asociácii sa zároveň nepáči, že členmi komisie aj rady sú zástupcovia zdravotných poisťovní, ktorí tak rozhodujú o vlastnom zisku. Ten budú môcť od augusta pravdepodobne opätovne tvoriť. "Ako budú rozhodovať?" pýta sa riaditeľ pre vonkajšie vzťahy SAFS Štefan Mesároš. Ozrejmil, že farmaceutický priemysel nemá záujem o kreslo v Kategorizačnej komisii, ale o nezávislé riešenie celého procesu. SAFS preto navrhuje vytvorenie nezávislého regulačného a dozorného orgánu v oblasti zdravotníctva, ktorý funguje vo väčšine európskych krajín.Vyňatie Kategorizačnej komisie a rady spod správneho konania má priniesť novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti z dielne ministerstva zdravotníctva. Tento krok v rámci medzirezortného konania kritizovala Generálna prokuratúra SR, ktorá poukázala, že "odborné posúdenie veci príslušným poradným orgánom je svojím obsahom dokazovaním a preto predstavuje neoddeliteľnú súčasť správneho konania ministerstva o žiadosti".

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...