lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Regionálne nemocnice po pár dňoch opäť varujú pred kolapsom (2) Bratislava 28. februára (TASR) - Regionálne nemocnice opätovne upozorňujú na ich možný kolaps pre chýbajúce ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 28. februára (TASR) - Regionálne nemocnice opätovne upozorňujú na ich možný kolaps pre chýbajúce zdroje na navýšenie platov lekárov a zdravotných sestier. Ďalšie varovanie tak prichádza iba po niekoľkých dňoch od zasadnutia Rady Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), ktorého závery boli rovnaké. Nemocnice odkazujú ministerstvu, že nechcú mať v rukách čierneho Petra a pokiaľ chýbajú zdroje, má sa tento problém presunúť na zdravotné poisťovne.Zástupcovia neštátnych nemocníc znova poukazujú na to, že na mzdy zdravotníkov pôjde vo väčšine prípadov 80 až 90 percent ich príjmov zo zdravotných poisťovní, v niektorých prípadoch to má byť podľa šéfa ANS Mariána Petka aj viac ako 100 percent. Nemocnice preto požadujú dofinancovanie, aby mali z čoho úpravy platov realizovať.Ako poznamenal, bez ohľadu na to, čo hovorí minister zdravotníctva Ivan Uhliarik, nemocnice nebudú bez navýšenia zdrojov schopné poskytovať zdravotnú starostlivosť a pocíti to pacient. Podľa jeho slov ak do mája nedôjde k navýšeniu zdrojov, nebudú nemocnice schopné zabezpečiť liečbu pacientov. Tvrdí, že už v máji nebudú mať na zaplatenie liekov, ďalšie problémy a kolaps majú prísť do leta. Prípadný krízový plán poskytovania zdravotnej starostlivosti majú predstaviť kompetentní na strane štátu.Riaditeľka revúckej nemocnica Daniela Pršebicová poukázala na to, že nemocnice dostávajú výzvy zo Sociálnej poisťovne, ktorá im má hroziť exekúciami pre nezaplatené sociálne odvody za zamestnancov. Pýta sa, ako majú riaditelia platiť. "Keď mzdy tvoria vysoké percento príjmov z poisťovní, teraz sa rozhodnite, čo urobíte, kúpite špeciálny materiál a lieky, bez ktorých neviete poskytovať zdravotnú starostlivosť alebo v meškaní zaplatíte Sociálnej poisťovni?."Podľa predchádzajúceho stanoviska ministerstva zdravotníctva Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zvýšila k 1.12.2011 a k 1.2.2012 nemocniciam platby vo výške 2,05 milióna eur mesačne, čo má plne pokrývať jej podiel potrebný na zvýšenie platov lekárov od januára. O ďalšom navýšení sa má rokovať. Od súkromných zdravotných poisťovní zatiaľ viac zdrojov neprišlo, aj s nimi však nemocnice rokujú.Združenie zdravotných poisťovní, ktoré reprezentuje súkromné poisťovne, predpokladá stagnáciu príjmov zo zdravotného poistenia. "Zdravotné poisťovne nemôžu nezodpovedne zvyšovať svoje výdavky, pretože im to neumožňuje platná legislatíva. Doteraz uzákonené mzdové nároky vybraných kategórií zdravotníckych pracovníkov nie sú kryté zdrojmi. Riešením môže byť rozpustenie vytvorenej rezervy vo výške 50 miliónov eur alebo ďalšie dodatočné zdroje do systému," reagovala prezidentka združenia Katarína Kafková.Union zdravotná poisťovňa podľa svojej hovorkyne Judity Smatanovej bude s nemocnicami rokovať v stredu (29.2.), kde chce hľadať riešenie situácie. Ako však upozornila Smatanová, rámec rokovaní je daný reálnym vývojom zdrojov pre tento rok. V tomto roku očakávame stagnáciu zdrojov, tomu je potrebné prispôsobiť aj výdavky.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: