lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Pravidelný šport realizuje asi 13 percent Slovákov Bratislava 26. októbra (TASR) - Každý piaty Slovák nerobí pre svoje zdravie vôbec nič. Pravidelný ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 26. októbra (TASR) - Každý piaty Slovák nerobí pre svoje zdravie vôbec nič. Pravidelný šport realizuje asi iba 13 percent ľudí, dostatočný spánok deklarovalo v nedávnom online prieskume 36 percent ľudí. Jedna štvrtina opýtaných si však kupuje vitamíny a výživové doplnky. Za najčastejšiu prekážku zdravého životného štýlu označili ľudia nedostatok financií (34 percent) a stres súvisiaci s pracovným vyťažením (30 percent). Vyplýva to z online prieskumu s vyše 8000 respondentmi, ktorý realizovala spoločnosť Centrum Holdings v spolupráci s odborným garantom Farmaceutickou fakultou UK V Bratislave.Prieskum sa okrem zdravej životosprávy zameral aj na poskytovanie lekárenskej starostlivosti, viac ako tri štvrtiny zo zapojených ľudí uviedlo, že raz do roka bojujú s vírovým ochorením, ako chrípka či prechladnutie. Jedna štvrtina tento problém "rozchodí", 17 percent navštívi lekára a polovica ľudí siahne po voľnopredajných produktoch v lekárni. Do tých ľudia najčastejšie chodia vybrať si lieky na predpis (32 percent), nasledujú návštevy lekární z dôvodu kúpy voľnopredajných liekov (20 percent)Ako podľa slov Miroslavy Snopkovej z Farmaceutickej fakulty ukázal prieskum, pacienti na jednej strane hovoria, že sú so službami lekárnikov spokojní, ale zároveň by v niektorých oblastiach privítali aj zlepšenie. "Pokiaľ lekárnik nič viac neponúkne, ako keby pacient nechcel nič viac očakávať, na druhej strane, keď my im ukážeme, kde je miesto a úloha lekárnika, ten pacient to prijme s otvorenou náručou, lebo je to možno ten bod, ktorý chýba. On chce počuť niečo viac, chce počuť radu, ale ak pacient nevie, že ju môže mať, tak ako by ju nevyžadoval," povedala.Poukázala na to, že je úlohou lekárnika je podávať odborné poradenstvo. Z prieskumu vyplynulo, že 40 percent respondentov by uvítalo aktívnejší prístup lekárnika. "Na druhej strane pacient by mal chcieť viacej dostať v tej lekárni, ako len prídem, kúpim a odídem," podotkla. Asi polovica opýtaných bola s poskytnutými informáciami spokojná. Vo všeobecnosti je s kvalitou lekární a prístupom lekárnikov spokojných 66 percent účastníkov prieskumu.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...