lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE:Poisťovne evidujú 80 až 90 percent očakávaných podaní ročného zúčtovania Bratislava 11. apríla (TASR) - Dve najväčšie zdravotné poisťovne evidujú k dnešnému dňu vyše 80 ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 11. apríla (TASR) - Dve najväčšie zdravotné poisťovne evidujú k dnešnému dňu vyše 80 percent podaní ročného zúčtovania zdravotného poistenia (RZZP) od tých, ktorí mali takúto povinnosť. Vyplýva to z údajov zdravotných poisťovní.Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa zatiaľ eviduje viac ako 80 percent podaných ročných zúčtovaní. "Konečné čísla budú k dispozícii koncom apríla, teda po spracovaní všetkých tlačív," povedala pre TASR hovorkyňa poisťovne Petra Balážová."V systéme mame zaevidovaných 80 percent z očakávaného počtu ročných zúčtovaní, ďalších cca desať percent je už fyzicky u nás, ale čaká ešte na zaevidovanie do systému," ozrejmila pre TASR Monika Laciková zo súkromnej poisťovne Dôvera. Poisťovňa očakáva, že pošta doručí ešte ďalšie ročné zúčtovania. "Definitívny termín, kedy budeme vedieť presný počet, je koncom apríla," doplnila."Z celkového počtu 32.405 poistencov, ktorým vyplynula povinnosť podať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia, k dnešnému dňu evidujeme takmer 90 percent poistencov, ktorí podali ročné zúčtovanie zdravotného poistenia," uviedla pre TASR hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Judita Smatanová. Priblížila, že poisťovňa posiela výzvy na podanie RZZP v priebehu roka, a preto predpokladá, že väčšina zúčtovaní bude vykonaná a podaná do konca apríla.Poistencov a platiteľov, ktorí mali povinnosť podať ročné zúčtovanie a neurobili tak v lehote do 31. marca, zdravotné poisťovne nahlásia Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "Úrad im môže uložiť pokutu. Poistencom do výšky 165 eur a platiteľom poistného až do výšky 3319 eur. Pri ukladaní pokút úrad berie do úvahy závažnosť, čas trvania a dôsledky porušenia povinnosti," vysvetlila pre TASR jeho hovorkyňa Radoslava Miklášová.V oblasti podávania ročného zúčtovania poistného má od budúceho roku nastať zmena, ktorú prináša novela zákona o zdravotných poisťovniach. Podľa nej budú ročné zúčtovanie zdravotného poistenia za svojich poistencov robiť zdravotné poisťovne. Urobiť by ho mali aj za poistencov, ktorí sú zamestnaní a za ktorých robí ročné zúčtovanie v súčasnosti zamestnávateľ.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...