lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Podľa Dôvery je projekt jednej poisťovne v rozpore s Ústavou SR Bratislava 26. septembra (TASR) - Projekt vytvorenia unitárneho systému zdravotného poistenia na Slovensku, teda jednej ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 26. septembra (TASR) - Projekt vytvorenia unitárneho systému zdravotného poistenia na Slovensku, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, je podľa riaditeľa súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera Martina Kultana v zrejmom rozpore s Ústavou SR, ako aj právom Európskej únie v oblasti trhovej slobody. Tvrdí, že projekt, ktorý predložilo ministerstvo zdravotníctva ide proti pacientovi a nezabezpečí chýbajúce zdroje pre zdravotníctvo, spokojnosť pacientov a ďalšie služby.Ako poukázal Kultan, v tomto prípade chýba verejný záujem. "Nie je to štandardný projekt, ktorý by mal zlepšovať zdravotnú starostlivosť," vyhlásil. Pripomenul, že v rámci plurality zdravotného poistenia majú pacienti vyššiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti a sú nižšie čakacie lehoty na zákroky na rozdiel od unitárneho systému. Pýta sa preto, kde je spokojný poistenec a kde bude viac peňazí z unitárneho systému, keď prax ukazuje, že štát nie je dobrý a efektívny vlastník. Pýtal sa tiež, kto príde v prípade vyvlastnení poisťovní ďalší na rad.Materiál z dielne ministerstva má podľa Kultana ukazovať zlé alebo nesprávne spôsoby ako zlepšiť zdravotníctvo na Slovensku. Naopak, chýbajú mu návrhy, ktoré by reálne priniesli zlepšenie systému. Má ísť najmä o privatizáciu štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne, z ktorej by vraj mohol byť zisk 1,5 až dve miliardy eur. "Štát by nemusel vyhadzovať peniaze na takúto nezmyselnú reformu," skonštatoval s tým, že štát by mal podporovať konkurenciu a súkromný sektor v zdravotníctve, keďže to prináša efektivitu a benefit pre pacienta.Dôvera plánuje aj naďalej poukazovať na nesprávnosť plánovaného zámeru. "Chceme ostať na trhu," deklaroval Kultan.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...