lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Pacient podľa psychológa nemá tolerovať vyťažený personál Bratislava 7. septembra (TASR) - Napriek tomu, že pacient vníma na zamestnaneckom personáli pracovnú vyťaženosť, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Nedeľa, 07.09.2014 categoryDenné správy

Bratislava 7. septembra (TASR) - Napriek tomu, že pacient vníma na zamestnaneckom personáli pracovnú vyťaženosť, stres a únavu, nemal by mu tolerovať ani drobné porušenie etického a profesionálneho správania. Myslí si to bývalý prezident Slovenskej komory psychológov František Skokan. Psychológ konštatuje, že hoci je stres reakciou, ktorá presahuje fyziologické kapacity človeka, dá sa ovládať. "Toto správanie nie je neriadené a každý je zaň zodpovedný," povedal pre TASR. Priblížil, že pracovné vyťaženie sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi, niekto môže byť podráždený, iný zase pasívny.Podľa Skokana je však neprípustné, aby personál takéto správanie ospravedlňoval stresom či únavou. "To by sme potom napríklad vodičovi autobusu mohli tolerovať, že si sadne za volant unavený a spôsobí nehodu s následkami smrti." Dodal, že pracovné vyťaženie spôsobené stresom a únavou vie každý zvládnuť sám, pretože "každý z nás vie najlepšie, čo mu pomáha a ako si najlepšie oddýchne". Ospravedlniť by sa podľa neho možno dalo konanie pod chronickým stresom, pri ktorom začínajú zlyhávať orgány a človek sa stáva neriadeným.Na nevhodný spôsob správania personálu upozornila na svojom blogu začiatkom augusta dcéra dôchodkyne, ktorú na urgentnom príjme na bratislavských Kramároch ošetrili až po viac ako troch hodinách. Pacientka zomrela dva dni po návšteve pohotovosti, ktorá patrí pod Univerzitnú nemocnicu Bratislava. Nemocnica po medializovaní prípadu oznámila, že personál urgentného príjmu chce dodatočne preškoliť. Denník Sme informoval, že sestre, lekárom a dvom zamestnancom na manažérskych pozíciách v reakcii na prípad strhnú časť platu a pokarhajú ich za porušenie pracovnej disciplíny.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...