lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Ochorenie lupus nemusí byť viditeľné, z pacientov však robí invalidov Bratislava 24. apríla (TASR) - Systémový lupus, ktorý postihuje v prevažnej miere ženy, sa prejavuje ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 24. apríla (TASR) - Systémový lupus, ktorý postihuje v prevažnej miere ženy, sa prejavuje útočením imunitného systému na vlastné zdravé tkanivá a orgány. Ako priblížil primár Jozef Lukáč z Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch, imunitný systém zabezpečujúci v organizme obranyschopnosť v takomto prípade začne tvoriť protilátky proti bielkovinám vlastného organizmu. Celosvetovo trpí lupusom päť miliónov ľudí, v Európe asi 500.000. Na každých 100.000 obyvateľov pripadá asi 20 až 50 prípadov.V normálnom prípade tvorí imunitný systém protilátky proti cudzorodými látkam, pri lupuse však za tieto považuje aj vlastné telo. Ochorenie môže spôsobiť vážne komplikácie až úplné zlyhanie životne dôležitých orgánov. Podľa Lukáča lupus, ktorý je vo verejnosti známy najmä pre motýlí ekzém, ktorý sa pacientom môže objaviť na tvári, postihuje v 90-tich percentách prípadov ženy. Choroba sa najčastejšie prejaví medzi 15. až 45. rokom života.Prejavy lupusu sa môžu s vývojom ochorenia meniť, veľmi často sa obdobia vzplanutí ochorenia striedajú s obdobiami, kedy je ochorenie menej aktívne. Vysoká aktivita ochorenia môže viesť k život ohrozujúcemu poškodeniu vnútorných orgánov, preto hlavným cieľom liečby je kontrolovať ju, zachovávať obdobia remisie čo najdlhšie a znížiť tak riziko vzniku komplikácií. Mnohí pacienti s lupusom však napriek štandardnej liečbe nepociťujú úľavu, trpia nepredvídateľnými vzplanutiami aktivity a prejavov ochorenia.Medzi lieky, ktoré tvoria štandardnú liečbu systémového lupusu, patria kortikosteroidy a antimalariká. Vo vážnejších prípadoch spočívala doteraz liečba pacientov najmä v podávaní imunosupresív, ktoré potláčajú nesprávne orientovanú imunitu a cytostatík, to má však viacero nežiaducich účinkov. Ako upozornil Lukáč, liečba je účinná, ale lupus nelieči. Pacienti okrem toho zvyčajne užívajú napríklad aj lieky na vysoký tlak, osteoporózu či pečeň. Najnovšou možnosťou liečby systémového lupusu, ktorá je dostupná už aj pre pacientov na Slovensku, je cielená biologická liečba.Nová liečba je schválená ako prídavná liečba pre dospelých pacientov. Cieľom tohto kroku je dosiahnuť lepšiu kontrolu ochorenia či zabrániť rozvoju vzplanutí. O jej vhodnosti pre konkrétneho pacienta rozhoduje reumatológ na vybranom pracovisku - v Národnom ústave reumatických chorôb v Piešťanoch, na V. internej klinike Univerzitnej nemocnice Bratislava - Ružinov, v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach a na II. Internej klinike FNsP F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici a podanie lieku predchádza schválenie revíznym lekárom poisťovne pacienta.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...