lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Najviac detí s vrodenou chybou sa narodilo v Prešovskom kraji Bratislava 20. januára (TASR) – Najviac detí s vrodenou chybou sa v roku 2011, z ktorého ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 20. januára (TASR) – Najviac detí s vrodenou chybou sa v roku 2011, z ktorého sú posledné spracované údaje, narodilo v Prešovskom (351) a Nitrianskom kraji (225). Naopak, najmenej detí s vrodenou chybou sa narodilo v Banskobystrickom kraji (116). Celkovo sa predvlani narodilo okolo 61.000 detí. Vyplýva to zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI)."Z celkového počtu živo narodených detí sa 1477 narodilo s vrodenou chybou, 1311 detí sa narodilo s jednou vrodenou chybou, vyše 160 detí malo dve a viac vrodených chýb," priblížil hovorca NCZI Peter Bubla. V 1073 prípadoch vrodenú chybu u dieťaťa zistili počas tehotenstva.Najčastejšie diagnostikovanou vrodenou chybou bola vrodená chyba srdcových priehradiek. "Ako samostatná vrodená chyba sa vyskytla v 196 prípadoch a v 89 prípadoch sa diagnóza vyskytla aj v kombinácii s inými vrodenými chybami," priblížil Bubla. Značný počet vrodených chýb (358) je podľa jeho slov zo skupiny deformácií svalov a kostry."Porovnaním spracovaných a zverejnených údajov možno sledovať, že údaje o výskyte vrodených chýb u živo narodených detí vykazujú z dlhodobejšieho hľadiska kolísavé medziročné hodnoty," skonštatoval Bubla. Za posledných desať rokov však stále na 10.000 detí každoročne pripadá vyše 200 s vrodenou chybou.Pre ukončenie tehotenstva z dôvodu prenatálne zistenej vrodenej chyby sa v roku 2011 rozhodlo 53 žien.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...