lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Na Slovensku previezli dnes medzi nemocnicami troch pacientov Bratislava 1. decembra (TASR) - Od vyhlásenia núdzového stavu previezli medzi nemocnicami v rámci celého ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 1. decembra (TASR) - Od vyhlásenia núdzového stavu previezli medzi nemocnicami v rámci celého Slovenska troch pacientov. A to z Ružomberka do Liptovského Mikuláša, Trenčína a Trstenej. Na území Bratislavy nebol zrealizovaný žiaden prevoz. Informovala o tom na dnešnom brífingu v parlamente šéfka Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) Andrea Smolková."Dnes je už situácia iná, stav sa upravuje a pacientov je možné previesť naspäť," upozornila Smolková.Dementovala tiež informácie, že z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) boli presúvaní pacienti do iných nemocníc v hlavnom meste. "Nebolo potrebné pacienta sekundárne prevážať," vyhlásila Smolková. O hospitalizovaných pacientov je podľa nej dobre postarané.Riaditeľ UNB Miroslav Bucha informoval, že v UNB bola dnes poskytovaná akútna, nie kompletná zdravotná starostlivosť. "Situácia je naďalej vážna. K dnešnému dňu chýbalo na pracovisku 348 zamestnancov z celkového počtu 1426," spresnil Bucha s tým, že z chýbajúcich zamestnancov nemocnice je 265 lekárov. Rizikovými oddeleniami sú úrazová chirurgia, chirurgia, na gynekologických oddeleniach vykonávajú len pôrody.Lekárske odborové združenie dnes informovalo, že napríklad v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave v súčasnosti pracuje šesť chirurgov, ktorí sú už v práci druhý deň. "Celá Univerzitná nemocnica Bratislava dnes kolabuje," uviedol Peter Malinovský z LOZ. Podľa anestéziológa Jána Sýkoru z DFNsP hrozí, že v nemocnici čoskoro nebude žiadny chirurg. "Klinika úrazovej chirurgie v súčasnosti má len primára a prednostu, ktorí sú vážne chorí. Chirurgická klinika má primára a prednostu, ktorí sú tam dva dni a do služby ich vystrieda neatestovaný lekár," informoval Malinovský. Podobne je to podľa neho na ďalších interných oddeleniach na Kramároch a tiež v nemocniciach na Antolskej, v Ružinove či v Starom Meste, ktoré patria pod UNB."Naše informácie sú tie, ktoré dostávame priamo od našich zamestnancov z oddelení, od primárov, takže si dovolím tvrdiť a trvám na tom, že sú presné," reagoval riaditeľ UNB.Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) o pomoc požiadal aj lekárov z okolitých krajín. Česká vláda je podľa neho pripravená vyslať na Slovensko 25 lekárov. Oslovené boli aj Maďarsko, Poľsko a Rakúsko a posilnené sú aj nemocnice v prihraničných oblastiach. "K ich reálnemu využitiu zatiaľ nedošlo," uviedol dnes šéf rezortu.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...