lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Malé nemocnice opäť iniciujú zavedenie poplatkov za pobyt v nemocnici-2 Bratislava 22. septembra (TASR) - Malé neštátne nemocnice chcú požiadať ministerstvo zdravotníctva o zavedenie marginálnych ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 22. septembra (TASR) - Malé neštátne nemocnice chcú požiadať ministerstvo zdravotníctva o zavedenie marginálnych poplatkov. V prípade, že by im minister vyhovel, mali by pacienti za jeden deň hospitalizácie v nemocnici zaplatiť 2,5 eura. Ako dnes poukázal Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje desiatky neštátnych nemocníc, náklady za ukončenú hospitalizáciu sú v priemere nemocniciam poisťovňami vyplácané na úrovni 65 až 70 percent reálnych nákladov.Zavedenie regulačných poplatkov v nemocniciach presadzovala asociácia už na jar. Ministerstvo vtedy takýto krok odmietlo. ANS už vtedy poukazovala, že platby od poisťovní nezodpovedajú reálnym nákladom a ubytovanie či strava nesúvisia s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Podľa viceprezidenta ANS Petra Ottingera sa tak nedostatočná výška platby za hospitalizáciu pripisuje na vrub zadlžovania.Ministerstvo v súčasnosti pripravilo zákon, ktorý upravuje poplatky za nadštandard. "To je žiaduce aj pre pacientov, keď niekto si môže zaplatiť, je žiaduce, aby mu to bolo umožnene, ale odmietam paušálne poplatky za hospitalizáciu kohokoľvek. Odmietam to z etického dôvodu pretože nie som za to, aby som prišiel do nemocnice a hneď som musel platiť. Tým, že to odmietame, tak to ani neplánujeme dať do legislatívy," reagoval šéf rezortu Ivan Uhliarik.Malé nemocnice chcú zároveň ministerstvo požiadať o odklad platnosti vzniku urgentných príjmov, ktoré majú vzniknúť do konca roka, o jeden rok. "Nie je jednoznačne zadefinované, ako majú vyzerať a ako sa budú financovať," vysvetlil Petko. ANS chce taktiež ministerstvo požiadať o stanovisko, ako má byť platená ústavná pohotovosť.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...