lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: LOZ prijíma ponuku vlády na zvýšenie miezd a avizuje návrat lekárov (2) Bratislava 2. decembra (TASR) - Lekárske odborové združenie (LOZ) sa dnes rozhodlo prijať ponuku vlády ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 2. decembra (TASR) - Lekárske odborové združenie (LOZ) sa dnes rozhodlo prijať ponuku vlády na zvýšenie miezd, ktorú dostali v stredu (30.11.). Pred dnešným rokovaním s predsedom NR SR Pavlom Hrušovským (KDH) to oznámil šéf LOZ Marian Kollár s tým, že ak sa s vládou dohodnú na legislatívnych zárukách, lekári sa vrátia do nemocníc."Teraz ostáva len na vláde, či to, čo sľúbila, aj splní a či to NR SR aj schváli. Pre nás to bolo veľmi ťažké rozhodovanie, lebo sme išli až za hranice našich možností. Robíme to preto, lebo nám záležalo a aj nám záleží na našich občanoch," uistil Kollár. Po podpise memoranda a schválení návrhov zákonov sa podľa jeho slov lekári vrátia do nemocníc.Zároveň uviedol, že všetky technické detaily príslušných právnych noriem sú už prakticky hotové. Kollár tiež potvrdil, že vláda LOZ sľúbila špeciálny zákon o odmeňovaní lekárov. "Naši lekári boli vždy pripravení, no v tejto chvíli zodpovednosť za situáciu je v rukách vlády a NR SR," dodal s tým, že dohoda sa mala prijať podstatne skôr, lebo snaha zo strany LOZ tu bola.Kabinet na deväťhodinovom rokovaní zo stredy na štvrtok lekárom ponúkol trojetapové zvýšenie miezd. K januáru 2012 by lekárom mali byť platy zvýšené na 1,05- až 1,6-násobok priemernej mzdy. K júlu by mali ich mzdy dosiahnuť 1,2- až 1,9-násobok a od roku 2013 by mali porásť na 1,25- až 2,3-násobok priemernej mzdy.Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývali na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Vláda na ne reagovala vytvorením memoranda, ktoré zohľadňovalo možnosti štátu, to odbory odmietli a pripravili vlastné memorandum, ktoré zase odmietol kabinet. Problémom bolo najmä zabezpečenie platovej požiadavky lekárov.V októbri sa podaním výpovedí do odborárskej akcie zapojilo 2439 spomedzi asi 7000 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach. Niektorí lekári po ponuke 300-eurového zvýšenia platov zo strany ministerstva zdravotníctva (MZ) výpovede stiahli. Podľa údajov MZ SR tak k 1. decembru nadobudli platnosť výpovede 1226 lekárov.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...