lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Do boja proti fajčeniu sa cez kampaň majú zapojiť aj zamestnávatelia Bratislava 16. septembra (TASR) - Od polovice septembra do konca októbra bude trvať nová iniciatíva ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 16. septembra (TASR) - Od polovice septembra do konca októbra bude trvať nová iniciatíva Slovenska v rámci kampane Európskej komisie zameranej na odvykanie od fajčenia "Exfajčiari sú nezastaviteľní". Aktuálna časť iniciatívy je zameraná na oslovenie veľkých zamestnávateľov v SR, aby sa zapojili a kampaň Exfajčiari odprezentovali zamestnancom a dali im príležitosť spoznať program, ako skoncovať s fajčením.Kampaň sa nezameriava na nebezpečenstvá tohto zlozvyku, ale skôr na pozitívne prínosy skoncovania s fajčením a poukazuje na inšpiratívne úspechy bývalých fajčiarov. Jej hlavným nástrojom je inovatívna digitálna platforma iCoach, ktorá analyzuje fajčiarske návyky svojich používateľov a poskytuje im individuálnu podporu a poradenstvo na každodennej báze. Na túto platformu sa doteraz v EÚ zaregistrovalo 250.000 ľudí, teda jeden z 500 európskych fajčiarov.Najviac fajčiarov sa pokúša prestať fajčiť bez externej pomoci. Ukazuje sa, že medzi Európanmi sú zdravotné obavy najčastejším motívom pre skončenie s fajčením. "Obavy o vlastné zdravie sú síce v Európskej únii najčastejším motívom pre skončenie s fajčením, Slovensko je však v tomto špecifické. Až 54 percent bývalých fajčiarov uvádza, že príčinou ich rozhodnutia sú vysoké ceny tabakových výrobkov," poukázal vedúci odboru podpory zdravia z Úradu verejného zdravotníctva SR Róbert Ochaba.Podľa posledného prieskumu Eurobarometer Špeciál, ktorého výsledky boli zverejnené v máji 2012, viac ako štvrtina občanov EÚ je v práci aspoň "príležitostne" vystavená tabakovému dymu. Celkovo fajčí 28 percent populácie EÚ. Ľudia vo veku 25 až 40 rokov fajčia častejšie ako staršie vekové skupiny, vo väčšej miere fajčia manuálne pracujúci robotníci, živnostníci a samostatne zárobkovo činné osoby.Medzi fajčiarov sa v minulosti radil aj Európsky komisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku John Dalli. "Sám som pred niekoľkými rokmi prestal fajčiť a tak viem, aké ťažké je skoncovať s týmto zlozvykom. Verím, že vďaka tejto kampani a jej podporným nástrojom skutočne pomôžeme ľuďom zmeniť život k lepšiemu a stanú sa nezastaviteľnými," uzavrel.TASR informovala Veronika Popracová zo spoločnosti Crossline.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...