lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Detská nemocnica v Bratislave vynovila kliniku anesteziológie Bratislava 7. októbra (TASR) – Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) dnes po ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 07.10.2014 categoryDenné správy

Bratislava 7. októbra (TASR) – Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) dnes po rekonštrukcii otvorila Detskú kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny (DKAIM). Tá poskytuje starostlivosť detským pacientom z celého Slovenska so závažnou traumou, akútnym respiračným zlyhaním, novorodencom s vrodenými vývojovými chybami či pacientom v procese onkologickej liečby a po transplantácii kostnej drene.Ako informoval riaditeľ nemocnice Ladislav Kužela, v priestoroch kliniky vytvorili dva samostatné izolačné boxy s HEPA filtráciou, ktoré zabezpečia prísne sterilné prostredie a tri izolačné boxy. Pôvodné keramické obklady stien nahradili antibakteriálnymi nátermi, v priestoroch vymenili vzduchotechniku či vykurovacie telesá a rozvody ústredného kúrenia.Rekonštrukciu a modernizačné práce v hodnote 293.100 eur uhradila Nadácia Kvapka nádeje, nemocnica prispela čiastkou 19.000 eur. „Prestavba bola potrebná pre nárast pacientov po transplantácii krvotvorných buniek a pacientov s onkologickými ochoreniami, ktorí sú liečení intenzívnymi protokolmi,“ poukázala primárka Transplantačnej jednotky kostnej drene Kliniky detskej hematológie a onkológie Júlia Horáková. Izolačné sterilné boxy s HEPA filtráciou môžu podľa nej u týchto detí výrazne minimalizovať výskyt závažných infekcií v období útlmu krvotvorby a poruchy imunity. Preklad na DKAIM si za posledné roky pre zhoršenie vitálnych funkcií vyžaduje asi 10 pacientov po transplantácii krvotvorných buniek a približne 40 až 50 onkologických pacientov ročne.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...