lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Darovať krv do Čierneho Potoka prišiel aj náčelník generálneho štábu Bratislava 8. augusta (TASR) - Dvadsať darcov krvi darovalo dnes vzácnu tekutinu v rámci kvapky, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 8. augusta (TASR) - Dvadsať darcov krvi darovalo dnes vzácnu tekutinu v rámci kvapky, ktorú po siedmykrát zorganizovali v Čiernom Potoku v okrese Rimavská Sobota na počesť SNP. Medzi darcami bol aj náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky Peter Vojtek. Svojou účasťou si uctil pamiatku účastníka SNP, brigádneho generála Imricha Gibalu, ktorý zomrel v marci tohto roku.Kvapku krvi organizuje miestny spolok Slovenského červeného kríža v Čiernom Potoku, obecné zastupiteľstvo, Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Čiernom Potoku v spolupráci s Národnou transfúznou službou Slovenskej Republiky. Odber krvi sa začal o 8.00. "Pre nás nie je problém vycestovať, pretože každá kvapka krvi je teraz mimoriadne dôležitá. Darcov krvi je počas leta vždy o čosi menej, pretože aj oni cestujú na dovolenky. Navyše takéto výjazdy sú dôležité aj pre nás, pretože udržiavame vzájomné kontakty. Rodičia sem navyše privádzajú aj svoje deti a z nich sa neskôr stávajú noví darcovia," povedal lekár Národnej transfúznej služby Roman Mukera.Náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky Peter Vojtek je držiteľ Jánskeho plakety. Na svojom konte už má vyše štyridsať odberov. "Darovanie krvi je v armáde samozrejmosťou pre každého, komu to dovolí zdravie. Je to v duchu záchrany ľudských životov. Mne osobne darovanie krvi nerobí problémy. Menšiu nevoľnosť som cítil iba raz. Našťastie som typ, ktorý si môže dovoliť darovať krv.V obci Čierny Potok žije 162 obyvateľov. Darovanie krvi však organizujú už po siedmykrát. Tento rok si uctili brigádneho generála Imricha Gibalu. Priamy účastník SNP zomrel 25. marca tohto roku v Banskej Bystrici. Časť svojej mladosti žil práve v Čiernom Potoku. Narodil sa 31. októbra 1920 v Hriňovej. Gererála Imricha Gibalu si v obci v okrese Rimavská Sobota vážia ako všestranne talentovaného muža.Ovládal niekoľko svetových jazykov, venoval sa ochotníckemu divadlu, hrával aj futbal. Rekreačne sa venoval atletike a lyžovaniu. Jeho najväčšou záľubou bola poézia a próza. Vydal celkom sedem zbierok básní a poviedok pod pseudonymom I. G. Čiernopotocký. "Darovanie krvi organizujeme preto, aby sme krv preliali na záchranu života. Aby sme si zároveň pripomenuli vojnové obdobie, kedy vytieklo príliš veľa krvi nazmar," doplnil organizátor akcie Jozef Pupala.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: