lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: A.Záborská žiada ministerku, aby odvolala hl. odborníka pre gynekológiu Bratislava 29. januára (TASR) - Europoslankyňa Anna Záborská (KDH) žiada ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 29. januára (TASR) - Europoslankyňa Anna Záborská (KDH) žiada ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD), aby z funkcie odvolala hlavného odborníka rezortu pre gynekológiu a pôrodníctvo Miroslava Borovského. Dôvodom majú byť jeho vyjadrenia pre médiá v súvislosti s registráciou potratových tabletiek, ktorými podľa europoslankyne šíril dezinformácie.V otvorenom liste ministerke Záborská opakovane žiada o zrušenie registrácie potratových prípravkov Medabone a Mifegyn, ktoré slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zaregistroval koncom minulého roka.Vyhláška ministerstva zdravotníctva podľa europoslankyne určuje, že potrat musí byť vykonaný v ústavnom zariadení zdravotníckej starostlivosti. "Zároveň vyhláška 417/2009 Z.z. v prílohe popisuje postup pri výkone umelého prerušenia tehotenstva tak, že sa vykonával na operačnej sále, s použitím narkózy," dodala. Spôsob, akým sa majú užiť potratové tabletky podľa nej porušuje spomínané vyhlášky. Záborská trvá na tom, že lekár, ktorý by tabletky žene podal, spáchal by trestný čin. To ministerstvo dávnejšie vyvrátilo.Borovský pre médiá vyhlásil, že v súčasnej legislatíve nič nebráni použitiu týchto potratových tabliet na Slovensku. „Prax by mala byť taká, že lekár zdravotníckeho zariadenia, ktoré je oprávnené vykonávať prerušenie tehotnosti, žiadateľku vyšetrí a poučí podľa súčasnej platnej legislatívy a keď zistí, že žiadateľka nemá kontraindikácie pre použitie tzv. potratovej tablety na prerušenie tehotenstva, vydá žiadateľke recept a po poučení ju objedná na následnú kontrolu,“ povedal. Potrat podľa neho bude vykonaný v zdravotníckom zariadení, iba nebude nevyhnutná narkóza a inštrumentálne vyprázdnenie maternice.Europoslankyňa, ktorá je zároveň lekárkou sa domnieva, že tieto vyjadrenia dokazujú nielen neznalosť platných vyhlášok ministerstva, ale nesprávne popisujú aj výrobcom predpísaný spôsob užívania prípravkov Medabon a Mifegyne. "Preto sa domnievam, že vyjadrenia prof. Borovského spochybnili jeho schopnosť zastávať funkciu hlavného odborníka SR pre gynekológiu a pôrodníctvo," zdôvodnila Záborská. Z dokumentácie, ktorú pri žiadosti o registráciu predložili firmy vyrábajúce potratové prípravky Medabon a Mifegyne, podľa Záborskej vyplýva, že lekár podá žene prípravok a ona po jeho užití odchádza zo zdravotníckeho zariadenia. Samotný potrat má prebehnúť v nasledujúcich dvoch týždňoch mimo zdravotníckeho zariadenia.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...