lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


VYHLÁSENIE: V. NOVOTNÝ: Schválenie navýšenia miezd sestier je správny krok Bratislava 1. februára (TASR) - Schválenie zákona, bez avizovaných zmien v systéme navyšovania miezd, ktoré by ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 1. februára (TASR) - Schválenie zákona, bez avizovaných zmien v systéme navyšovania miezd, ktoré by išli na úkor sestier, považuje predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Viliam Novotný za správne rozhodnutie kolegov poslancov. "Kolegovia poslanci našťastie pochopili, že po tak ťažkých avšak konštruktívnych rokovaniach, aké sme viedli na jeseň aj o navyšovaní miezd sestier a pôrodných asistentiek, by akékoľvek zmeny spravili z parlamentu nedôveryhodného partnera zamestnancov v zdravotníctve v budúcnosti," dodáva V. Novotný. Časť poslancov totiž avizovala snahu presadiť nižšie navyšovanie miezd a pre to potrebnú zmenu v návrhu Zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek, ktorý dnes parlament schválil. Zákon počíta s rastom miezd na úroveň od 640 do 928 Eur od apríla. V. Novotný oceňuje predovšetkým konštruktívny prístup Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek počas jesene 2011, kedy opakovane rokovali aj so zdravotníckym výborom. "V čase, kedy Lekársky odborový zväz už chystal štrajk, sestry s nami rokovali. Z pohľadu systémového riešenia miezd by určite bolo lepšie vyrokovať zmeny v ohodnotení pracovníkov zdravotníctva so SOZ zdravotníctva a sociálnych služieb, v tom čase však LOZ ukončilo diskusiu a zatlačilo vládu a poslancov do kúta vydieraním pacientom," dodáva V. Novotný. Práve úprava miezd aj pre ďalšie profesie v rámci zdravotníckeho systému je úlohou na najbližšie mesiace a najmä pre novú vládu. "Vytvorila sa aj pracovná skupina na prípravu samostatnej zákonnej normy, ktorá by mala vyriešiť tento problém," dodáva V. Novotný.Podľa V. Novotného je rovnako dôležité začať aktívne hľadať zdroje na krytie navýšenia miezd nielen sestier, ale aj lekárov, ktorým sa mzdy zvyšovali už k  1. 1. 2012. Tieto mali byť vykryté z úspor dosiahnutých liekovou reformou a rastom zdrojov do zdravotného poistenia. "V praxi sa ukazuje, že poisťovne majú problémy s navyšovaním zmlúv s nemocnicami, tak aby bol rast miezd pokrytý," vysvetľuje V. Novotný. Ako dodáva, poslanci zdravotníckeho výboru budú rokovať s ministrom o tom, ako túto situáciu riešiť. "Plánujeme aj poslanecký prieskum v poisťovniach, aby sme si urobili obraz o tom, aký je skutočný stav," dodáva.Návrh Zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek vznikol na základe náročných rokovaní medzi MZ SR, MPSVaR a SKSaPA. Konsenzuálny návrh, ktorý odobrili zástupcovia komory upravuje minimálne mzdové nároky sestier a pôrodných asistentiek v zdravotníckych zariadeniach a  v zariadeniach  sociálnej starostlivosti v závislosti od dĺžky ošetrovateľskej praxe a  v závislosti od vykonávania špecializovaných, certifikovaných a riadiacich činnosti.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...