lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


VRANOV: V meste uviedli do života 20. hniezdo záchrany Vranov nad Topľou 29. júna (TASR) - V poradí 20. hniezdo záchrany uviedli dnes do ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Vranov nad Topľou 29. júna (TASR) - V poradí 20. hniezdo záchrany uviedli dnes do života v areáli nemocnice vo Vranove nad Topľou. Podobne ako hniezda v ďalších regiónoch Slovenska ponúkne šancu pre život nechceným novorodencom.Prevádzku nového záchytného bodu pre nechcené bábätká spustili dnes okrem Vranova nad Topľou aj v meste Svidník. "Veľmi ma teší, že sme ich otvorili práve na východnom Slovensku, pretože ide o región, kde máme najviac detí umiestňovaných do hniezda záchrany v posledných rokoch. Podľa poradia sú to Košice, Prešov a následne Žilina," uviedla pre TASR Anna Ghannamová, prezidentka občianskeho združenia (OZ) Šanca pre nechcených, ktoré projekt hniezd záchrany na Slovensku zastrešuje už osem rokov.Vranovské hniezdo záchrany je už 20. v poradí, no posledné, na zriadení ktorého sa podieľalo spomínané OZ. "Ja, ako aj moji kolegovia si myslíme, že je to dostatočný počet. Oveľa viac než doteraz sa chceme venovať skôr prevencii v rámci nášho nového projektu s názvom Dieťa je dar, nevzdávajte sa ho," vysvetlila Ghannamová s tým, že členovia združenia sú v tejto súvislosti pripravení systematicky spolupracovať okrem rôznych subjektov či organizácií aj s ministerstvom zdravotníctva či ministerstvom práce sociálnych vecí a rodiny SR. Ako ďalej uviedla, slovenské hniezda záchrany si plnia svoju úlohu úspešne. "Nikdy sme ženy nelákali, aby sa ich prostredníctvom vzdávali svojich detí. Našou snahou bolo vytvoriť tieto centrá ako krízové záchytné body. Podarilo sa, do dnešného dňa sa našlo v hniezdach 36 detí," poznamenala s tým, že nešlo iba o novorodencov zo sociálne slabšieho prostredia. Zriadenie hniezd záchrany realizovalo OZ Šanca pre nechcených v uplynulých rokoch väčšinou zo zdrojov od rôznych darcov. Vo Vranove nad Topľou sa podarila zrealizovať jeho výstavba hlavne vďaka príspevku manželov Barkóciovcov z Nižného Hrušova. "Vybudovanie jedného hniezda aj s kampaňou stálo v tomto roku približne 20.000 eur," konkretizovala Ghannamová."Prakticky to vyzerá tak, že ak sa matka rozhodne odovzdať svoje dieťa, môže tak prostredníctvom hniezda záchrany urobiť. Po piatich minútach prichádza k novorodencovi pracovník nemocnice, ktorý ho na mieste vyzdvihne," informoval TASR Richard Maraček, generálny riaditeľ spoločnosti Svet zdravia, pod ktorú spadá vranovská nemocnica. Pri hniezdach záchrany sa nenachádza žiadny kamerový systém. Ženu, ktorá doň odloží svoje dieťa, tým neporuší zákon. "Týka sa to však situácií, keď žena odloží iba novorodenca. V momente, keď to dieťa prekročí fázu života novorodenca, už sa na ňu beztrestnosť nevzťahuje," uzavrela Ghannamová.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: