lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


VLÁDA: Slovenskí pacienti sa budú mocť liečiť liekmi s výťažkami konopy siatej Bratislava 8. júna (TASR) - Slovenskí pacienti by sa po novom mohli liečiť aj liekmi ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 8. júna (TASR) - Slovenskí pacienti by sa po novom mohli liečiť aj liekmi s výťažkami z konope. Ako ozrejmila Michaela Gajdošová z ministerstva zdravotníctva, povolené budú dve molekuly, ktoré sú výťažkom z konopy siatej. "Sú to dve molekuly, ktoré majú celosvetovo dokázaný medicínsky a terapeutický efekt, to znamená, že prešli všetkými klinickými štúdiami a skúšaniami ako štandardný liek," vysvetlila Gajdošová.Túto zmenu umožnil nový zákon o liekoch, ktorý dnes schválila vláda. Gajdošová vysvetlila, že v praxi to bude znamenať, že pokiaľ farmaceutická firma podá žiadosť o registráciu takéhoto lieku na Slovensku a bude v poriadku, bude sa môcť následne liek predpisovať pacientom. Predpisovať sa má na rovnaké špeciálne recepty ako ostatné omamné a psychotropné látky a narábanie s ním bude pod prísnou kontrolou.V Európe je zatiaľ jeden liek v podobe ústneho spreja so spomínanými výťažkami a používa sa na liečbu kŕčov pri roztrúsenej skleróze. Registrovaný je napríklad v Česku, Veľkej Británii a Španielsku.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: