lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


VLÁDA: Prioritami pre zdravotníctvo bude strop na lieky i čakacie zoznamy Bratislava 8. septembra (TASR) - Prioritami ministerstva zdravotníctva na nadchádzajúce obdobie bude zavedenie ochranného limitu ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 8. septembra (TASR) - Prioritami ministerstva zdravotníctva na nadchádzajúce obdobie bude zavedenie ochranného limitu na doplatky za lieky, jasných pravidiel pre čakacie listiny, nová organizácia záchranného systému, ako aj opätovné zavedenie degresívnej marže na lieky dodávané do nemocníc. Vyplýva to z materiálu o krátkodobých prioritách vlády SR do konca roka 2010, ktorý dnes schválil kabinet.V súvislosti so zavedením stropu na doplatky za lieky už ministerstvo predložilo novelu zákona o zdravotných poisťovniach. Dôchodcov a zdravotne postihnutých občanov by tak od januára budúceho roka mal chrániť ochranný limit. Zdravotne postihnutí pacienti zaplatia na doplatkoch za lieky maximálne 30 eur za štvrťrok a dôchodcovia maximálne 45 eur za štvrťrok. Akékoľvek ďalšie doplatky im preplatí zdravotná poisťovňa. Predpokladá sa, že táto zmena sa ročne dotkne asi 120.000 poistencov.Ministerstvo by okrem toho do decembra malo vypracovať jasné pravidlá pre čakacie listiny, od čoho kabinet očakáva zlepšenie časovej dostupnosti zdravotných služieb. Pripraviť sa má i nová organizácia záchranného systému a spracovania tiesňových volaní, ktorá bude zahŕňať spoluprácu ozbrojených bezpečnostných zborov, záchranných zborov a služieb, mestskej a obecnej polície a civilnej ochrany.Vláda tiež navrhla zefektívnenie financovania nákupu liekov nemocnicami, vďaka čomu budú môcť zdravotné poisťovne nakúpiť viac zdravotnej starostlivosti pre občanov. Opätovne by sa preto mala zaviesť degresívna marža na lieky dodávané do nemocníc.Kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) zároveň avizuje obmedzenie klientelizmu v zdravotníctve. Zdravotné poisťovne preto majú byť od budúceho roka povinné na internete zverejniť všetky zmluvy s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. "Verejnosť bude mať prístup k informáciám, či niektorých poskytovateľov poisťovňa nespravodlivo zvýhodňovala. Občanom to uľahčí výber dobrej poisťovne a dobrého zdravotníckeho poskytovateľa a výrazne obmedzí priestor na zákulisné dohody a korupciu," píše sa v materiáli.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...