lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


V Bratislave školia zdravotných asistentov a koordinátorov pre rómske osady Bratislava 22. júna (TASR) - Počas dnešného dňa a pondelka 24. júna sa v Bratislave začnú školiť ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 22. júna (TASR) - Počas dnešného dňa a pondelka 24. júna sa v Bratislave začnú školiť zdravotní asistenti a koordinátori, ktorí budú pomáhať v rómskych osadách na východnom Slovensku. Školenie zabezpečuje Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a jeho cieľom je do praxe pripraviť štyroch koordinátorov a 36 zdravotníckych asistentov.Podľa informácií Úradu splnomocnenca sa do výzvy na školenie terénnych zdravotných asistentov a zdravotných koordinátorov prihlásilo 150 uchádzačov. Tí nepochádzajú len z prostredia rómskych komunít. "Podmienkou nebola príslušnosť k rómskej komunite, ale vzťah ku komunite, vnútorná motivácia k práci s obyvateľmi segregovaných a separovaných rómskych lokalít," uviedol pre TASR komunikačný odbor Ministerstva vnútra SR, pod ktoré úrad splnomocnenca patrí.Školenia budú rozdelené na teoretickú a praktickú časť. V teoretickej časti sa budúci zdravotní asistenti oboznámia so zásadami prvej pomoci, základmi biológie a epidemiológie, budú im poskytnuté informácie o potrebnej starostlivosti o tehotné ženy a novorodencov. Na teoretickú časť nadviaže praktický nácvik základných zásad prvej pomoci.Výcvik koordinátorov je rozdelený na dve časti. Dnes sa v Bratislave budú školiť dvaja koordinátori a tiež zdravotní asistenti pre okresy Spišská Nová Ves, Poprad a Kežmarok a v pondelok 24. júna zdravotní asistenti a dvaja koordinátori pre okresy Michalovce, Prešov a Bardejov.Podľa informácií MV SR má prejsť školením celkovo 120 osôb, z toho 108 na pozíciu zdravotného asistenta a 12 na pozíciu zdravotného koordinátora. Koncom roka 2013 by mali všetci vyškolení pôsobiť v teréne.Školenie zdravotných asistentov a koordinátorov vychádza z pilotného projektu Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) Zdravé komunity, ktorý sa začal už v roku 2003. V rokoch 2007 až 2011 pracovalo v rómskych osadách 30 zdravotných asistentov, ktorých činnosť hradil rezort zdravotníctva.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...