lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ÚVZ: Na Slovensku sa môže vyskytovať nebezpečná kozmetika Bratislava 17. júla (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje, že na slovenskom trhu ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 17. júla (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje, že na slovenskom trhu sa môžu vyskytovať nebezpečné výrobky na úpravu nechtov, a tiež nebezpečná farba na vlasy. Produkty do rýchleho výstražného systému RAPEX nahlásili kontrolné orgány v Nemecku a vo Francúzsku. Hygienici spotrebiteľom odporúčajú, aby výrobky nekupovali, a v prípade, že tak urobili, aby ich ďalej nepoužívali.Konkrétne ide o prípravok na modeláciu umelých nechtov Maica Nail Liquid. Výrobná dávka je M12 J11, krajina pôvodu a značka nie sú známe. Zabalený je v bielom plastovom kanistri s bielym uzáverom. Výrobok obsahuje látku methyl methacrylate, ktorý má veľmi senzibilizujúci potenciál. "Môže vyvolať kontaktnú dermatitídu a podráždenie pokožky, slizníc a očí," informoval dnes zastupujúci hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Ústav pre hodnotenie rizík v Nemecku dospel k záveru, že výrobok môže spôsobiť vážne poškodenie zdravia. Nebezpečný je aj ďalší výrobok na modeláciu nechtov NailLexus-Liquid Monomer, ktorý pochádza z USA. Výrobná dávka je B0611-M130, balený je v bielom plastovom kanistri. Produkt taktiež obsahuje látku methyl methacrylate.ÚVZ upozorňuje aj na indickú farbu na vlasy Royal Black Henna. Kartónová škatuľka obsahuje šesť vreciek po 10 g s práškovou farbou. V každom vrecku je leták s návodom na použitie v arabskom a anglickom jazyku. Výrobok obsahuje látku 2-nitro-para-phenylenediamine, ktorá nesmie byť zložkou kozmetických výrobkov. Prekročená je aj povolená koncentrácia p-phenylendiamínu (9,3%). "Na výrobku chýbajú varovné upozornenia a výrobok nie je označený v jazyku ľahko pochopiteľnom pre spotrebiteľa," dodal Rovný.Databáza výrobkov hlásených do systému RAPEX je dostupná na webovej stránke Európskej komisie - (http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm).

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...