lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ÚMRTIE: Vo veku 84 rokov zomrel významný slovenský neurológ Daniel Bartko Bratislava 12. septembra (TASR) - Vo veku 84 rokov zomrel v pondelok (9. 9.) významný ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 12. septembra (TASR) - Vo veku 84 rokov zomrel v pondelok (9. 9.) významný slovenský lekár, pedagóg a popularizátor modernej psychohygieny na Slovensku profesor Daniel Bartko. TASR o tom informoval jeho syn Martin.Rodák z Važca bol medzinárodne uznávaný odborník v oblasti neurologických vied a dlhoročný prednosta I. Neurologickej kliniky v Bratislave. Profesorovi Bartkovi sa dostalo aj medzinárodné uznanie. Bol spoluzakladateľom a prvým prezidentom Paneurópskej neurologickej spoločnosti, viceprezidentom World Federation of Neurology, prezidentom European Society for Clinical Neuropharmacology a mnohých ďalších. "Nijaký neurológ zo Slovenska alebo Československa nezískal tak významné medzinárodné ocenenia: za svoju činnosť získal Distinguish Leadership Award, Twentieth Century Achievement Award a International Directory of Distinguish Leadership Award for outstanding Services in Neurosciences and Contunuing Education," uviedol Martin Bartko.Významný neurológ bol tiež členom viacerých zahraničných vedecko-odborných spoločností, dlhé roky prezidentom Slovenskej a Československej neurologickej spoločnosti a čestným členom 13 zahraničných vedecko-odborných spoločností vrátane prestížnej American Academy of Neurology, Royal Society of Medicine (Londýn).V pedagogickej činnosti pôsobil ako univerzitný profesor Univerzity Komenského v Bratislave, Trnavskej Univerzity a Katolíckej univerzity v Ružomberku. Ako hosťujúci profesor pôsobil v USA, Nemecku, Taliansku a ďalších krajinách. Publikoval viac ako 430 prác doma i v zahraničí, napísal 20 kníh a učebníc. Je autorom vysokoškolskej učebnice o neurológii.Za jeho činnosť mu prezident SR Ivan Gašparovič v roku 2011 udelil štátne vyznamenanie Rad Ľ. Štúra za mimoriadne zásluhy o rozvoj vedy, výskumu a zdravotníctva v odbore neurológia.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...