lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ÚDZS: Niektorí oftalmológovia vykazovali fiktívne výkony, VšZP chce peniaze späť Bratislava 20. júna (TASR) - Dvaja bratislavskí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti v odbore oftalmológia neoprávnene fakturovali ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 20. júna (TASR) - Dvaja bratislavskí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti v odbore oftalmológia neoprávnene fakturovali štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) zdravotné výkony, ktoré poistencom reálne neposkytli. Odhalila to kontrola Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a poisťovne u poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti v Bratislavskom kraji. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa ÚDZS Radoslava Miklášová, úrad vzhľadom na závažnosť zistení, ktoré vedú k podozreniu zo spáchania trestného činu, podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa."U jedného poskytovateľa sa kontrolovalo obdobie šiestich mesiacov, pričom bolo zamietnutých 73 výkonov a u druhého poskytovateľa boli kontrolovaní poistenci, u ktorých sa za posledné tri roky vykonali viac ako tri operačné zákroky. Prekontrolovalo sa 200 chorobopisov, čo predstavovalo viac ako 350 zamietnutých výkonov," povedala pre TASR Alena Michalicová z referátu komunikácie VšZP. Poisťovňa bude tieto peniaze žiadať spať. V jednom prípade ide o sumu 83.116 eur a v druhom o 24.551 eur. O ktorých poskytovateľov konkrétne ide, VšZP nechcela konkretizovať vzhľadom na zmluvné podmienky.ÚDZS v poisťovni vykonal dohľad zameraný na efektívne vynakladanie verejných prostriedkov, pričom sa zaujímal o obdobie január až október 2010. Dohľad sa skončil pred desiatimi dňami a odhalil spomínané neoprávnené fakturovanie. "S oboma poskytovateľmi VšZP k 1. aprílu ukončila zmluvný vzťah v medicínskom odbore oftalmológia a podľa jej vyjadrenia súčasne požaduje aj vrátenie neoprávnene uhradených finančných prostriedkov," ozrejmila Miklášová. Doplnila, že úrad v tomto prípade konštatoval nedostatočnú kontrolnú činnosť VšZP.VšZP podľa úradu nepreukázala, že pri uzatváraní zmlúv s poskytovateľmi v kontrolovanom období účelne, efektívne a hospodárne vynakladala finančné prostriedky verejného zdravotného poistenia. "Úrad dohľadom zistil rozdiely v zmluvných cenách až vo výške 121 percent. Tento rozdiel VšZP odôvodnila formálnou chybou v zmluve, kde vyššia cena zahŕňala aj špeciálny zdravotnícky materiál," priblížila Miklášová. Poznamenala, že poisťovňa však nepredložila kalkuláciu ekonomicky oprávnených nákladov na uvedený výkon.ÚDZS v tejto súvislosti uložil štátnej poisťovni viacero úloh. Patrí medzi ne prijatie opatrení v oblasti zmluvných cien tak, aby vynakladanie financií bolo efektívne, ustanovenie sankcií v zmluvách s poskytovateľmi a zrealizovanie opatrení v revíznej činnosti na zabránenie opakovania podobných prípadov. "Úrad bude plnenie týchto opatrení kontrolovať," uzavrela Miklášová.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...