lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


TRNAVA: V kraji v porovnaní s minulým týždňom počet chorých na chrípku stúpol Trnava 19. januára (TASR) - V treťom kalendárnom týždni v Trnavskom samosprávnom kraji zaevidovali 8121 ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Trnava 19. januára (TASR) - V treťom kalendárnom týždni v Trnavskom samosprávnom kraji zaevidovali 8121 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO). Znamená to, že zo 100.000 obyvateľov ochorelo 1813 osôb a boli v starostlivosti lekárov, TASR informovala odborníčka pre epidemiológiu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Miriam Ondicová."Proporcia chrípke podobných ochorení z celkového počtu ARO bola na úrovni 17,44 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť na ARO stúpla o 18,13 percenta a chorobnosť na chrípke podobné ochorenia stúpla o 48,42 percenta," konštatovala Ondicová s tým, že na úrovni okresov zaznamenali najvyššiu chorobnosť na ARO v okrese Piešťany, a to 2357 osôb zo 100.000 obyvateľov. Podľa krajského odborníka z hľadiska vekovo špecifickej chorobnosti najvyššia chorobnosť bola vo vekovej skupine 0- až 5-ročných, zo 100.000 detí ochorelo na chrípku 5074. "Komplikovaný priebeh hlásili lekári v prípade 1,3 percenta ochorení. Najčastejšie, 70-krát, to boli sinusitídy," objasnila.Pre nárast chrípkových ochorení uzatvorili v okrese Skalica jednu základnú školu, v Galantskom a Dunajskostredskom okrese jednu materskú školu."Od začiatku chrípkovej sezóny sa od pacientov chorých na chrípku aj laboratórne potvrdili vírusy chrípky. Jedenkrát vírus chrípky AH1N1 a dva razy vírus chrípky typu B," objasnila Ondicová. Dodala, že z dôvodu prudkého vzostupu chorobnosti na chrípku v porovnaní s predchádzajúcim obdobím vydal RÚVZ so sídlom v Trnave zákaz návštev na lôžkových oddeleniach v ústavných zdravotníckych zariadeniach okresov Trnava, Piešťany a Hlohovec.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...