lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


TATRY: Vysilený a podchladený 82-ročný turista prečkal noc v Javorovej doline Vysoké Tatry 9. septembra (TASR) – Posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE) ...

authorTASR dateVloženie/úprava Utorok, 09.09.2014 categoryDenné správy

Vysoké Tatry 9. septembra (TASR) – Posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE) zo strediska v Poprade požiadali dnes v dopoludňajších hodinách o pomoc pri pátraní po českom turistovi. „Záchranné zložky zalarmovala jeho manželka, pretože sa v pondelok (8. 9.) vybral na túru vo Vysokých Tatrách a do dnešného dňa sa nevrátil späť,“ objasnila hovorkyňa VZZS ATE Zuzana Turočeková. Spojiť sa s ním nemohla, pretože nemal so sebou mobilný telefón.V pondelok (8. 9.) sa manžel vybral na túru údajne do Bielovodskej doliny a keďže sa nevrátil do dnešného rána, príslušníci Policajného zboru SR požiadali o súčinnosť pri pátraní Horskú záchrannú službu (HZS). Z HZS informovali, že štvorčlenná skupina záchranárov so záchranárskym psom postupovala z Lysej Poľany do Bielovodskej doliny a súčasne bola o spoluprácu požiadaná aj Letka Ministerstva vnútra SR. V obedňajších hodinách poskytli náhodní českí turisti záchranárom HZS informáciu o mužovi, ktorý prečkal noc v Javorovej doline. Bol bez vážnych zranení, ale bol značne vyčerpaný.Záchranári požiadali o spoluprácu posádku VZZS ATE, ktorá následne zobrala na palubu vrtuľníka záchranára HZS a smerovali do Javorovej doliny. Pre zhoršujúce sa poveternostné podmienky sa nepodarilo vysadiť záchranára priamo pri postihnutom turistovi. Po príchode na miesto poskytol záchranár HZS 82-ročnému mužovi neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Následne sa potvrdilo, že ide o nezvestného turistu, ktorý sa mal nachádzať v Bielovodskej doline.Pre oboch sa potom vrtuľník vrátil a lanom ich evakuoval z terénu. „Následne prevzal pacienta do starostlivosti lekár leteckých záchranárov a 82-ročnému mužovi poskytol počas medzipristátia prednemocničnú zdravotnú starostlivosť. Pacient bol prevezený do Popradu, kde ho prevzala ambulancia Rýchlej zdravotnej pomoci,“ uzavrela hovorkyňa VZZS ATE.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...