lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Škótsko: Legionárska choroba si vyžiadala druhý ľudský život Londýn 15. júna (TASR) - Legionárska choroba v Škótsku si vyžiadala už druhý ľudský život, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Londýn 15. júna (TASR) - Legionárska choroba v Škótsku si vyžiadala už druhý ľudský život, pričom 41 osôb zostáva v nemocnici s príznakmi tohto smrteľného infekčného ochorenia. Informovali o tom dnes úrady.Infekcii podľahol muž štyridsiatnik. Minulý týždeň, na začiatku výskytu tejto choroby, zomrel v škótskom hlavnom meste Edinburgh muž po päťdesiatke.Obete mali aj "ďalšie zdravotné problémy", dodali úrady. Celkový počet potvrdených prípadov legionárskej choroby je v súčasnosti 41. Počet prípadov s podozrením na ochorenie je 48.Presné miesto zdroja tejto nákazy nebolo zistené, ale v Edinburghu vykonali chemické čistenie 16 priemyselných chladiacich veží, aby zabili baktérie choroby.Legionársku chorobu, ktorá má inkubačnú dobu dva dni až štrnásť dní, prenáša baktéria, bežne sa vyskytujúca v zdrojoch vody.Nakaziť sa možno vdýchnutím kvapôčiek vody (napríklad pri sprchovaní) alebo výparov z aerosólov, šíriacich sa napríklad klimatizáciou.Pre chorobu sú typické príznaky podobné chrípke, spolu s hnačkou či kašľom.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...