lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ŠÚKL: Zo Slovenska sa vyviezlo asi jedno percento spotrebovaných liekov Bratislava 11. októbra (TASR) – Zo Slovenska sa za 1. polrok 2013 vyviezlo necelé percento ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 11. októbra (TASR) – Zo Slovenska sa za 1. polrok 2013 vyviezlo necelé percento z asi 50 miliónov spotrebovaných balení liekov, ktoré sú hradené zo zdravotného verejného poistenia. Pre porovnanie, v susednom Česku export za 1. kvartál predstavoval asi osem percent zo 60 miliónov spotrebovaných balení. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol riaditeľ Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Ján Mazag.Ústav zistil, že skutočný export bol oveľa nižší, ako uvádzali oznámenia o zámere vyviezť lieky zo Slovenska. "Analyzovali sme reálny vývoz a z toho vyplýva, že počet balení, ktoré by chceli distribútori vyviezť, sa dramaticky líši od realizovaných, je to asi jedna štvrtina liekov, ktorá sa reálne vyviezla v porovnaní s tými, ktoré by chceli vyviezť," povedal Mazag. Zo Slovenska sa najviac vyváža do Česka, Nemecka a Litvy.ŠÚKL od začiatku tohto roka prešetroval viac ako 30 liekov s podozrením na nedostupnosť. Na základe analýz a vyjadrení hlavných odborníkov vydal 38 rozhodnutí o nepovolení vývozu pre deväť distribučných spoločností a pre celkovo 54.340 balení liekov. Celkovo za 1. polrok zakázal vývoz štyroch druhov liekov v rôznych silách.V máji ústav nepovolil vývoz lieku Lyrica vo všetkých silách. Lieči sa ním epilepsia, neuropatická bolesť a generalizovaná úzkostná porucha u dospelých. V lete zas nepovolil export lieku Inspra 25, Clexane 2000 a Azilect. A v septembri znova zakázal vývoz lieku Lyrica vo všetkých silách, Clexane 6000 a Clexane 8000. Clexane sa používa pri liečbe tromboembolických porúch. Azilect je indikovaný na liečbu Parkinsonovej choroby a Inspra sa používa na liečbu srdcového zlyhávania ako prevencia jeho zhoršenia, ak pacient prekonal infarkt myokardu, alebo mu nezaberá iná liečba.Zmeny vo vývoze liekov priniesla od začiatku tohto roka novela zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach. Vývoz liekov sa odvtedy monitoruje. Distribútori majú povinnosť oznámiť štátnemu ústavu zámer vykonať vývoz lieku, a to 30 dní pred jeho začatím.Generálny riaditeľ sekcie farmácie a liekovej politiky ministerstva zdravotníctva Adam Hlôška povedal, že v tejto otázke Slovensko komunikuje s EÚ, keďže v únii platí voľný pohyb tovarov. Na otázku, či Slovensku hrozí napadnutie zo strany niektorej z distribučných spoločností, riaditeľ ŠÚKL povedal, že to nevie vylúčiť, aj keď proti Slovensku nie sú vedené žiadne právne kroky. "Robíme také opatrenia, aby sme boli pripravení na každú eventualitu. Osobne si myslím, že Európska komisia sa bude zaujímať o naše aktivity. Zatiaľ viem, že nemáme právne kroky proti SR," podotkol riaditeľ ŠÚKL.Štátny ústav vývoz lieku nepovolí, ak je na Slovensku nedostatkový a jeho vývozom by bola ohrozená dostupnosť a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Ústav pravidelne prehodnocuje dostupnosť liekov v pomere k počtu dovezených liekov na Slovensko a spotrebe hlásenej Národnému centru zdravotníckych informácií.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...