lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


RADÍME: Raňajky sú pre deti dôležitým štartom dňa Bratislava 8. septembra (TASR) - Raňajky sú podľa odborníkov pre deti a mládež správnym štartom ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 08.09.2014 categoryDenné správy

Bratislava 8. septembra (TASR) - Raňajky sú podľa odborníkov pre deti a mládež správnym štartom do dňa, pričom sú dôležité pre podporu zdravého fyzického a mentálneho vývoja. "Raňajkami sa dá veľakrát predísť problémom, na ktoré sa deti v tomto veku často sťažujú. Ide napríklad o bolesti hlavy, väčšiu únavu, vyššiu chorobnosť alebo bolesti kĺbov pri nadváhe. Keď prídu deti do ambulancie s podobnými problémami, je na mieste zistiť, aký majú denný režim, či majú dostatok spánku, dostatok pohybu, aj na čerstvom vzduchu a samozrejme, ako sa stravujú," uviedla pediatrička Alena Kotláriková.Dieťa sa začína meniť na dospelého približne v jedenástom až trinástom roku života a táto fáza sa završuje v sedemnástom až devätnástom roku. "Jedlo by v tomto období puberty malo spĺňať výživové odporúčania na pestrú a vyváženú stravu. Tá je dôležitá ako pre podporu rastu, tak budovanie imunity, ale rozhodne správne zvolenou stravou môžeme pozitívne podporiť aj činnosť mozgu," uviedla Kotláriková.Prvé jedlo dňa by malo nasýtiť a dodať energiu pre výkon v škole. Na raňajky je vhodná kombinácia zložitých sacharidov a bielkovín. Môže to byť chlieb, pečivo natreté rastlinným margarínom alebo doma pripravenou nátierkou, či občas s maslom. Na tanieri by nemala chýbať zelenina, syr a odporúčané je aj varené vajíčko. Deti, ktoré majú radi sladké raňajky uprednostnia cereálie s mliekom alebo jogurtom, ovsené vločky, napríklad s medom, nasekanými orechmi a ovocím, prípadne pečivo s ovocným džemom či krupicovú kašu. Odporúčajú sa doplniť tekutiny vo forme bylinkového alebo ovocného čaju, vody, prípadne odšťaveného ovocia."Sacharidy obsiahnuté v cereáliách a pečive dopĺňajú bielkoviny a tuky, čo sú základné výživové potreby nevyhnutné pre človeka. Vhodné je voliť nie jednoduché cukry, ale sacharidy v podobe celozrnných obilnín. Z tukov je lepšie zvoliť si nenasýtené omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Nachádzajú sa hlavne v rastlinných olejoch, v repkovom či slnečnicovom, kvalitných rastlinných margarínoch a v tuku morských rýb a živočíchov," priblížla Kotláriková. Dve až tri hodiny po raňajkách a dve hodiny pred obedom je vhodné doplniť energiu ovocím, najlepšie sezónnym.Na Slovensku viac než tretina školopovinných detí neraňajkuje vôbec, ďalšia časť veľmi nezdravo, neraz sladkosti. Na Slovensku neraňajkuje takmer 40 percent školopovinných detí. Vyplýva to z prieskumu Úradu verejného zdravotníctva SR a Združenia pre zdravie a výživu. Predpokladá sa, že deti v prvých ročníkoch raňajkujú viac, kým staršie menej.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...