lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


PREMIÉRKA: Nevidí žiadny dôvod na podanie podnetu ohľadom miezd sestier Bratislava 7. marca (TASR) - Premiérka Iveta Radičová nevidí žiadny dôvod na podanie podnetu na ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 7. marca (TASR) - Premiérka Iveta Radičová nevidí žiadny dôvod na podanie podnetu na Ústavný súd SR ohľadom zákona o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. Ten by im mal od apríla priniesť vyššie mzdy.Slovenská lekárska komora (SLK) sa snaží zabrániť jeho účinnosti. Tvrdí, že je protiústavný, a preto koncom februára požiadala Generálnu prokuratúru (GP) SR o podanie návrhu na Ústavný súd (ÚS) SR. Argumentuje nesystémovosťou takéhoto zvyšovania miezd iba vybraným zdravotníckych pracovníkom a chýbajúcim finančným krytím. Prezident SLK Milan Dragula vyhlásil, že sestrám prajú vyššie platy, ale bez chýbajúcich finančných prostriedkov to môže spôsobiť kolaps nemocničnej aj ambulantnej sféry.Radičová ubezpečila, že na vykrytie týchto mzdových nárokov sú peniaze. "To, že lekár nedopraje svojej sestričke, ktorá všetko voči pacientovi odrába, vyšší plat, je pre mňa šokujúca informácia. Ako chceme očakávať solidaritu od ostatných krajín, keď jej nie sme schopní ani medzi sebou?" konštatovala po skončení dnešného rokovania vlády.Podľa nej nie je nič neštandardné na tom, ak majú jednotlivé profesie stanovené zákonom pracovné kategórie a k tomu zodpovedajúce minimálne mzdové nároky. "To, čo majú zadefinované zdravotné sestry, plne zodpovedá hraniciam v rámci definovaných pracovných kategórií v Zákonníku práce," upozornila.Postup SLK je pre ňu zarážajúci. Hlavne z toho dôvodu, že lekári si minulý rok podľa nej nie práve korektným spôsobom vyrokovávali zvýšenie svojich platov. "A ani zďaleka nie také skromné ako v prípade zdravotníckeho personálu," podotkla premiérka.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...