lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


PIEŠTANY: Anestéziológovia majú svoj 20. kongres Piešťany 23. mája (TASR) – Hlavnými témami 20. kongresu Slovenskej spoločnosti anestéziológie a intenzívnej medicíny (SSAIM), ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Piešťany 23. mája (TASR) – Hlavnými témami 20. kongresu Slovenskej spoločnosti anestéziológie a intenzívnej medicíny (SSAIM), ktorý sa od 22. do 24. mája koná Piešťanoch, sú bezpečnosť pacienta v anestéziológii, šok, tekutinová liečba a umelá pľúcna ventilácia. Účastníci sa zaoberajú aj otázkou implementácia aktivít Helsinskej deklarácie na zlepšenie bezpečnosti pacientov do praxe. Na podujatí s medzinárodnou účasťou odznie dovedna 100 odborných prednášok, pozvanie prijal okrem iných aj prezident Svetovej federácie anestéziológov WFSA David Wilkinson. TASR o tom informovala za SSAIM Katarína Galková. Na Slovensku anestéziológovia podajú ročne narkózu vyše 250.000 pacientom. Podmienky na ich prácu sa však podľa nich nepretržite zhoršujú. Podľa anestéziológa Pavla Töröka, ako uviedol v poslednej súhrnnej štatistickej správe SSAIM, pred dvadsiatimi rokmi pracovalo na oddeleniach 17 percent anestéziológov nad 50 rokov, dnes ich je už 26 percent. Ešte horšie je to so strednou kvalifikovanou generáciou lekárov, na ktorých leží najväčšia ťarcha. Je ich menej ako štvrtina. Za posledné štyri roky odišlo z oddelení 153 anestéziológov, čo je 24 percent, spolu za 15 rokov to bolo okolo 383 prevažne kvalifikovaných lekárov. S týmto počtom odborníkov by sa dalo otvoriť zhruba 30 nových oddelení. Prístrojové vybavenie operačných sál starne spolu s lekármi. V roku 1999 bol priemerný vek používaných anestetických prístrojov 11,9 roka, v súčasnosti je to 13,1 roka. Viac ako polovica operačných sál (anestéziologických pracovísk) nemá klimatizáciu a len štvrtina anestetických prístrojov má odsávanie odpadových plynov. Török kladie otázku, v akom prostredí teda lekári pracujú a či sa zaoberá niekto tým, aké dosahy majú halogénované anestetiká, RTG žiarenie, biologická kontaminácia a mimoriadny stres na zdravie a pracovnú výkonnosť anestéziológov. Táto štatistika je podľa Galkovej v poradí štvrtá, ktorú autor spracoval. Ukazuje, že podmienky na prácu sú stále horšie.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...