lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


OTS: Sanofi a Transgene oznámili začiatok inovatívnej dlhodobej spolupráce - vytvorenie novej najmodernejšej priemyselnej platformy v zariadení spoločnosti Genzyme v Lyone - Paríž a Štrasburg, Francúzsko ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Praha/Opava 11. apríla (TASR) - Už 12 prípadov podozrenia na teniózu, ochorenie spôsobené pásomnicou dlhou (Taenia saginata), zaznamenali lekári v infekčnej ambulancii v Opave od začiatku uplynulého týždňa. Opakovane preto varovali pred konzumáciou surového mäsa.Ako vyplýva z informácií internetového servera iDNES.cz, obavy hygienikov, že problémy s parazitom môžu istý čas pokračovať, sa zrejme napĺňajú. Navyše stále nie je jednoznačne známy zdroj nákazy.Poznatky epidemiológov pôvodne naznačovali, že postihnutí v druhej polovici decembra 2012 konzumovali tepelne neupravené surové hovädzie mleté mäso napriek tomu, že bolo určené na tepelné spracovanie. Stopy viedli do istého hypermarketu v Opave, ktorý však už nie je považovaný za pravdepodobný zdroj nákazy.Tucet prípadov, z ktorých je deväť laboratórne potvrdených, je vysoké číslo, keďže v uplynulých piatich rokoch v celkom Moravskosliezskom kraji zaznamenali v priemere jedného pacienta s touto diagnózou ročne a na celom území ČR v roku 2012 iba šesť prípadov.Hromadný výskyt parazita v jednej lokalite si experti už dlho nepamätajú.Inkubačné obdobie u ochorení spôsobených parazitmi typu pásomnice je osem až 14 týždňov. Jeho priebeh obvykle necharakterizujú mimoriadne sprievodné znaky. Často je sprevádzané iba neurčitými tráviacimi ťažkosťami, bolesťami hlavy alebo stratou hmotnosti. Prvým evidentným príznakom infekcie u človeka býva prítomnosť pohyblivých prvkov v stolici.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...