lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


NRSR: R. Raši chce, aby MZ prepracovalo zmeny v spôsobe predpisovania liekov (2) Bratislava 30. júna (TASR) - Exminister zdravotníctva a súčasne poslanec Národnej rady SR Richard Raši ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 30. júna (TASR) - Exminister zdravotníctva a súčasne poslanec Národnej rady SR Richard Raši (Smer-SD) chce, aby rezort zdravotníctva prepracoval zmeny v spôsobe predpisovania liekov. Navrhol to v dnešnej rozprave k novému zákonu o liekoch a zdravotníckych pomôckach z dielne ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH).Nepozdáva sa mu okrem iného predpisovanie liekov podľa účinnej látky. Nazdáva sa, že keď dá lekár pacientovi liek, ale nebude vedieť, že ten pacient berie ďalšie lieky a má ďalšie ochorenia, môžu sa vyskytnúť komplikácie. Šéf zdravotníckeho parlamentného výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS) si myslí, že predpisovanie liekov podľa účinnej látky je v poriadku. Ako poukázal, vďaka navrhovaným zmenám ušetria pacienti na doplatkoch za lieky. "Chceme, aby ľudia za lieky doplácali menej, to tieto zmeny umožňujú.""Lieči účinná látka, nie názov lieku. Aj v škole sme sa učili názvy účinných látok, ich účinok, vplyv, a nie názvy liekov. Tie nás učia iba farmaceutické firmy," zdôraznil s tým, že účinná látka účinkuje vždy rovnako. Podľa Rašiho to nie je celkom pravda. Tvrdí, že účinná látka pôsobí aj podľa toho, s akými ďalšími látkami je v lieku spojená. Preto rôzni pacienti znášajú lieky rozdielne.Podľa Uhliarikovho zákona by mali lekári od novembra tohto roku uvádzať na recept účinnú látku, ktorou sa dané ochorenie lieči. Naďalej však budú môcť uviesť aj konkrétny názov lieku. Povinnosťou lekárnika bude vydať najlacnejší liek. V prípade medicínskych dôvodov bude môcť lekár zakázať výdaj náhradného generického lieku. Zmena predpisovania sa má dotknúť asi 40 percent liekov. Ministerstvo zdravotníctva od tohto kroku očakáva úsporu pre pacientov takmer 50 miliónov eur na doplatkoch ročne.Právna norma tiež prináša obnovenie poskytovania zliav v lekárňach, teda tzv. vernostných systémov. Legislatívny rámec vytvára aj jasné pravidlá pre tvorbu siete verejných lekární, ktoré doteraz neexistovali. Tie budú po novom môcť vznikať len na úrovni vyššieho územného celku.Ministerstvo plánuje v novom zákone i zavedenie viacerých opatrení, ktoré by mali eliminovať aktivity farmaceutických firiem voči lekárom. Novinkou je tak zákaz návštev zástupcov farmaceutických spoločností v ambulanciách lekárov počas ich ordinačných hodín. Okrem toho zákon zakazuje príjem a darovanie akýchkoľvek peňažných darov alebo vecných výhod pre lekárov od zástupcov farmaceutických spoločností.Rezort zároveň plánuje právnou normou zakázať lekárovi, lekárnikovi alebo inému zdravotníckemu pracovníkovi zúčastňovať sa na podujatí, ktoré je financované, sponzorované alebo inak nepriamo podporované farmaceutickou firmou. Lekári alebo iní zdravotnícki pracovníci sa budú môcť zúčastniť len na podujatiach určených výhradne na odborné a vedecké účely alebo ďalšie vzdelávanie.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...