lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


NRSR: R. RAŠI: Uhliarikov zákon môže pripraviť onkologických pacientov o liečbu Bratislava 7. júla (TASR) - Niektoré skupiny pacientov by mohli prísť kvôli zákonu o rozsahu ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 7. júla (TASR) - Niektoré skupiny pacientov by mohli prísť kvôli zákonu o rozsahu a podmienkach úhrady liekov o svoju súčasnú liečbu. Právnou normou z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorá okrem iného mení spôsob cenotvorby liekov, by mohli utrpieť napríklad onkologickí pacienti. Myslí si to exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD), podľa ktorého zákon obmedzí dostupnosť liekov pre slovenských pacientov.Nazdáva sa, že pokiaľ budú platiť nové pravidlá, môže sa stať, že napríklad onkologickí pacienti budú mať problém dostať sa k novým inovatívnym liekom. Podľa jeho slov by si v istých prípadoch museli hradiť 80 percent z ich ceny. "Ktorý pacient si u najnovších, často život zachraňujúcich liekoch bude môcť dovoliť zaplatiť 80 percent z jeho ceny, keď v súčasnosti túto liečbu majú preplácanú celú?" pýta sa predkladateľov zákona. Odkázal im zároveň, že "tento zákon zrejme raz vojde do histórie slovenského zdravotníctva ako zákon o smrti".Šéf zdravotníckeho výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS) označil Rašiho vystúpenie za "sponzorované". Jeho stranícky kolega Peter Markovič nesúhlasí s Rašiho názorom, že zákonom dôjde k zamedzeniu liečby. "Pri všetkej úcte, pán poslanec, ste lekár, toto nemôžete myslieť vážne. Tieto argumenty, ktoré ste tu použili, sú argumenty farmafiriem. A všetci sme si ich na stretnutiach s nimi vypočuli a Vy ste ich dnes predniesli v pléne," obrátil sa na exministra Markovič.Zákon kritizoval aj Rašiho stranícky kolega Martin Glváč, ktorý navrhol právnu normu vrátiť ministerstvu na dopracovanie. Markovič tvrdí, že zákon je dobrý a pomôže pacientom.Právna norma z dielne ministra Ivana Uhliarika (KDH) má zmeniť spôsob stanovovania cien liekov a zdravotníckych pomôcok. Jej cieľom má byť maximálna transparentnosť tohto procesu, ako aj zníženie cien liekov a doplatkov pre pacientov. Novinkou má byť okrem iného elektronická kategorizácia liekov. Žiadosti farmafiriem o zaradenie liekov na slovenský trh sa budú podávať elektronicky, pričom celý spis bude dostupný aj pre verejnosť.Sprísniť sa tiež má referencovanie cien liekov, ktoré sa bude realizovať dvakrát ročne. Maximálna cena výrobcu by tak po novom nesmela prekročiť druhú najnižšiu cenu v Európskej únii. Týmto opatrením chce rezort usporiť ročne približne 75 miliónov eur. Ministerstvo zdravotníctva SR chce prostredníctvom zákona okrem iného urýchliť vstup lacnejších generických liekov na trh.Rezort predpokladá, že plánované legislatívne zmeny prinesú úsporu 100 miliónov eur ročne. V prípade, že zákon schváli parlament a podpíše ho prezident, mal by začať platiť od novembra.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: