lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MZSR: Lieky na Slovensku podľa ministra Uhliarika chýbať nebudú Bratislava 7. júla (TASR) - Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) odmieta tvrdenia, že by zákon ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 7. júla (TASR) - Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) odmieta tvrdenia, že by zákon o rozsahu mal znížiť dostupnosť liekov pre slovenských pacientov. "Hrozby, že by na Slovensku neboli lieky, sú absolútne neopodstatnené. Takéto hrozby boli aj v minulosti a doteraz sa nepotvrdili," vyhlásil dnes v parlamente Uhliarik.Reagoval tak aj na kritiku svojho predchodcu Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorý dnes vyhlásil, že Uhliarikov zákon zníži dostupnosť liekov. Podľa jeho názoru na právnu normu doplatia napríklad onkologickí pacienti. Uhliarik nesúhlasí.Rovnako odmieta názory, že by sa zvyšovali doplatky za lieky. "Od 1.7. máme v kategorizácii, čiže v liečebných možnostiach asi 5340 liekov, z toho plus 2,6 percenta je bez doplatku. Čiže každou kategorizáciou sa zvyšujú počty liekov buď bez doplatku, alebo s doplatkom do jedného eura. Nie je pravda, že by sa doplatky zvyšovali," zdôraznil minister.Zároveň sa poďakoval poslancom Národnej rady SR, ktorí dnes posunuli jeho dva zákony do druhého čítania. Ide o zákon o liekoch, ktorý mení spôsob predpisovania liekov a zákon o rozsahu, ktorý mení cenotvorbu liekov. "Som rád, že poslanci dali zelenú reforme liekovej politiky," poznamenal Uhliarik. Dodal, že reforma má za cieľ, aby pacienti doplácali menej za lieky a aby bola lepšia zdravotná starostlivosť.Šéf rezortu zdravotníctva si od reformných krokov zároveň sľubuje úsporu vo verejných financiách. Podľa jeho slov by štát mohol ušetriť na verejnom zdravotnom poistení približne 200 miliónov eur. "Všetky ušetrené peniaze budú použité na platy lekárov, sestier, lepšiu zdravotnú starostlivosť," avizoval.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...