lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MZ SR: Výpovede doteraz stiahlo asi 250 lekárov Bratislava 28. októbra (TASR) - Výpovede malo podľa ministerstva zdravotníctva k dnešnému dňu stiahnuť do ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 28. októbra (TASR) - Výpovede malo podľa ministerstva zdravotníctva k dnešnému dňu stiahnuť do 250 lekárov. "Do 31. októbra riaditelia akceptujú aj všetky ďalšie stiahnuté výpovede. Po tomto termíne začnú prijímať nových lekárov, zlučovať a v nevyhnutných prípadoch rušiť niektoré oddelenia," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva Katarína Zollerová. Reagovala tak na dnešné vyhlásenie lekárskych odborov, že lekárov, ktorí sú vo výpovediach nemožno nahradiť a plán na riešenie situácie neexistuje.Najvážnejšia situácia je podľa jej slov v detských nemocniciach, kde na rozdiel od ostatných bude v prípade reálneho odchodu lekárov problém so zabezpečením akútnej zdravotnej starostlivosti. Ministerstvo preto opätovne vyzvalo odborárskych predákov, aby si nebrali pacientov za rukojemníkov a nehazardovali s ich životmi. "Ak odborárski bossovia poženú situáciu na hranu a detskí pacienti budú ohrození, prestane s nimi rokovať, tak ako to avizoval začiatkom týždňa a pôjde priamo medzi lekárov," poukázala Zollerová.Riaditelia nemocníc mali ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika informovať, že majú ďalšie "množstvo" prísľubov na stiahnutie výpovede v krátkom čase. Nechce sa na to podľa svojich slov spoliehať a deklaroval, že bude bojovať za každú stiahnutú výpoveď aj osobne. "Čo sa týka rokovaní s odborármi, minister má záujem zvýšiť platy lekárov, ale požiadavku zvýšenia platov na 2 až 4 tisíc EUR pokladá za nereálnu," poukázala Zollerová. O návrhu preto rokuje expertná skupinaMinisterstvo trvá na tom, že z odborného hľadiska niet žiadnych pochybností, že transformácia je v súčasnosti najlepšie riešene ako zastaviť zadlžovanie nemocníc a zlepšiť podmienky pre lekárov aj pacientov. "Všetky akciové spoločnosti, ktoré MZ SR má, hospodária vyrovnane. Odborárski bossovia zmenu k lepšiemu odmietajú, lebo im zrejme vyhovuje dnešný netransparentný stav. O mandát na dokončenie celého procesu minister požiada vládu na jednom z najbližších zasadnutí," uzavrela.Lekárov, ktorí naďalej pokračujú v akcii hromadných výpovedí, nie je podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia Mariana Kollára možné vo všetkých nemocniciach v žiadnom prípade nahradiť. "Ukazuje sa, že žiaden plán B zabezpečenia prevádzky neexistuje a ani existovať nemôže," konštatoval dnes s tým, že ani absolventi lekárskych fakúlt nie sú riešením. Odbory dnes odmietli, že sú to lekári, kto berie pacientov za rukojemníkov, naopak, obviňujú z toho šéfa rezortu.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...