lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MZ SR: Obavy sestier zo zvýšenia minimálnej mzdy sú neopodstatnené Bratislava 15. októbra (TASR) – Obavy sestier a pôrodných asistentiek zo zvýšenia minimálnej mzdy na ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 15.10.2014 categoryDenné správy

Bratislava 15. októbra (TASR) – Obavy sestier a pôrodných asistentiek zo zvýšenia minimálnej mzdy na rok 2015 sú podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) neopodstatnené. Tie tvrdia, že zvýšenie môže ohroziť ich vyplácanie v zdravotníckych zariadeniach.Po dnešnom, vládou schválenom návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015 Zvolenská povedala, že dosah zvýšenej minimálnej mzdy majú v zariadeniach s pôsobnosťou štátu prepočítaný. Minimálna mzda má v budúcom roku dosiahnuť 380 eur."Tento dopad v prípade všetkých nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu kvantifikuje na budúci rok zhruba okolo dvoch miliónov eur ročne," konštatovala. Výpadok bude podľa nej plne kompenzovaný vo výške, v akej nastane. Problém s niekoľkomiliónovým výpadkom financií pre zvýšenú minimálnu mzdu ohlásila pred dvoma týždňami (30.9.) aj Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) združujúca okolo 60 neštátnych nemocníc. Podľa ministerky majú regionálne nemocnice tieto opatrenia urobiť z vlastných zdrojov. "Tam počítame dopadom okolo 10 miliónov eur. My sme s nimi hovorili, že za posledné dva roky sme urobili mnoho opatrení, aby tieto nemocnice mali možnosť primerane zvyšovať platy. Ony nám to potvrdili. Mnohé z nich vykázali zisky a ja som apelovala, že niet lepšieho použitia ako na zvýšenie miezd svojich zamestnancov," priblížila.Zvolenská poukázala, že celkové zdroje zdravotníctva sa podľa návrhu zvýšili o 77,6 milióna eur a pôjde o takmer dvojpercentné zvýšenie. "Je to dvojnásobný nárast ako medzi rokmi 2013 a 2014," zdôraznila. Pozitívum rozpočtu vidí v tom, že štát sa začne znova starať o investície v zdravotníctve formou kapitálových výdavkov, ktoré sa v minulosti niekde rozplynuli. "A dostali nás do stavu infraštruktúry, v ktorej aj pre efektivitu trpia nielen zdravotnícki pracovníci, ale aj pacienti," zdôraznila. V posledných rokoch sa infraštruktúra podľa nej budovala iba z eurofondov.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...