lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MONITOR: VšZP ruší odddelenia, zamestnancom však vypláca odmeny Bratislava 7. júla (TASR) - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), ktorá od minulého roku funguje pod ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 7. júla (TASR) - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), ktorá od minulého roku funguje pod sprísneným režimom hospodárenia, ruší v rámci úsporných opatrení tisíce lôžok. Podľa dnešného vydania denníka Pravda však svojim zamestnancom vypláca vysoké odmeny.Pravda uviedla, že každý pracovník dostal pri vyplácaní štvrtinu platu. Pre bežných zamestnancov predstavuje suma v priemere 245 eur a pre členov vedenia 566 eur. Dokopy mala VšZP minúť takmer pol milióna eur. "Škrtá sa v nemocniciach, ktoré sa zadlžujú, redukujú sa služby a poisťovňa neprepláca výkony za pacientov tak, ako by mala. Je to vyslovene neseriózne, najmä voči pacientom," zhodnotil pre Pravdu viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Peter Ottinger s tým, že VšZP má nesplatené dlhy, ktoré sa ku koncu roka vyšplhali na 70 miliónov eur. Denník tiež informoval, že šetrenie poisťovne je podľa zástupcov nemocníc likvidačné. Tí pre Pravdu uviedli, že zdroje ponúkané poisťovňou ani zďaleka nepokrývajú reálne náklady. Analytik Slovenskej akadémie Peter Stanek v reakcii pre denník súhlasí s tým, že takmer polmiliónové vyplácanie odmien voči poskytovateľom, ale aj pacientom nie je korektné. "Zvlášť v stave, v ktorom sú tisíce čakateľov na operácie, nezazmluvňujú oddelenia a rozprávajú o nutnosti redukovať celkový rozsah zdravotnej starostlivosti," uviedol. Pravda pripomína, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nariadil VšZP ešte minulý rok ozdravné opatrenia, v rámci ktorých mala tiež znížiť náklady na prevádzku. "Odmeny boli vyplatené v súvislosti s plnením opatrení uložených Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Úlohy VšZP zabezpečovala s nižším počtom zamestnancov, keďže k 1. novembru 2010 prepustila 15 percent pracovníkov," odôvodnila pre tlač hovorkyňa VšZP Petra Balážová. Doplnila tiež, že prémie boli vyplácané z prostriedkov vyčlenených na prevádzku, nie určených na zdravotnú starostlivosť. ÚDZS vo vyplácaní odmien problém nevidí. "Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dohliada nad tým, aby prevádzkové náklady neprekročili zákonný rámec," zhodnotil pre Pravdu predseda Ján Gajdoš. Podobný postoj zaujalo aj Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Hovorkyňa Katarína Zollerová uzavrela, že proces vyplácania odmien sa udial v súlade so zákonom.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...