lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


MARTIN: K Svetovému dňu trombózy sa pripojili aj na pôde Univerzitnej nemocnice Martin 13. októbra (TASR) – Zvýšiť povedomie o trombóze ako o jednej z hlavných príčin ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 13.10.2014 categoryDenné správy

Martin 13. októbra (TASR) – Zvýšiť povedomie o trombóze ako o jednej z hlavných príčin úmrtia pri kardiovaskulárnych ochoreniach, najmä pri infarkte myokardu, cievnej mozgovej príhode a pľúcnej embólii, je poslaním 1. svetového dňa trombózy, ktorý sa dnes konal prvýkrát v histórii po celom svete. Slovenské stretnutie k svetovému dňu trombózy sa uskutočnilo na pôde Univerzitnej nemocnice Martin (UNM). TASR o tom informoval zástupca prednostu Kliniky hematológie a transfuziológie Jesseniovej lekárskej fakulty (JLF) Univerzity Komenského (UK) a UNM pre pedagogickú činnosť doc. Ján Staško."Cieľovou skupinou podujatí sú hlavne pacienti, ohrození trombózou a jej komplikáciami, ktoré sú najčastejšou príčinou smrti a chorobnosti v dnešnom civilizovanom svete. Z tohto dôvodu Medzinárodná spoločnosť pre trombózu a hemostázu (International Society on Thrombosis and Haemostasis – ISTH) navrhla, aby si tento deň každoročne pripomínali pacienti aj odborné spoločnosti, venujúce sa trombóze a hemostáze," uviedol Staško.Do organizácie 1. svetového dňa trombózy sa podľa neho zapojili desiatky lekárskych spoločností, ktoré sa venujú trombóze a hemostáze, zdravotnícke a vedecké inštitúcie z celého sveta. "Tieto organizácie sa snažia o zvýšenie povedomia o prevencii a rizikách trombózy, zvýšenie počtu diagnostikovaných prípadov trombózy, zvýšenie počtu preventívnych prehliadok, podporu zdravotníckych zariadení vo forme zlepšenia prevencie, diagnostiky a liečby trombózy, podporu výskumu v tejto oblasti a v neposlednom rade o záchranu ľudských životov," zdôraznil zástupca prednostu Kliniky hematológie a transfuziológie JLF UK a UNM pre pedagogickú činnosť.Medzinárodná spoločnosť pre trombózu a hemostázu (ISTH) ustanovila 13. október 2014 ako 1. Svetový deň trombózy na počesť  narodenia profesora Rudolfa Virchowa (13.10. 1821) – "otca modernej patológie". Koná sa pod záštitou Medzinárodnej spoločnosti pre trombózu a hemostázu (ISTH) v spolupráci s medzinárodnými aj národnými lekárskymi a vedeckými združeniami. Jedným z nich je Slovenská Spoločnosť pre hemostázu a trombózu (SSHT) Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS).

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...