lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


M. FAKTOR: Po rušení nemocničných oddelení nedôjde k žiadnemu šetreniu Bratislava 17. júna (TASR) - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) od prvého júla tohto roka nezazmluvní ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 17. júna (TASR) - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) od prvého júla tohto roka nezazmluvní 156 nemocničných oddelení. Podľa generálneho riaditeľa Mariána Faktora však nedôjde k šetreniu a do nemocníc pôjde stále rovnaký počet finančných prostriedkov. Kompletný zoznam nemocníc, ktoré prídu o svoje lôžka a oddelenia TASR zverejnila už dnes ráno. "Po optimalizácii nedôjde k žiadnemu šetreniu, to VšZP garantuje. Tá platba nepôjde voči oddeleniu, ale voči jednodňovej zdravotnej starostlivosti," vyhlásil dnes na tlačovej besede generálny riaditeľ VšZP Marián Faktor. Všeobecná zdravotná poisťovňa má v slovenských nemocniciach zazmluvnených 30 miliónov eur. Podľa vedenia poisťovne sa tento stav zachová aj po odzmluvnení oddelení. Štyridsať nemocničných oddelení má však prejsť na jednodňovú zdravotnú starostlivosť.Vedenie poisťovne nevylúčilo, že niektorí zamestnanci zo zrušených oddelení budú prepustení. "To, ako sa to rozmení na práci a manažmente konkrétnej nemocnice, to je otázka na manažment nemocníc," uviedol Faktor. "Keď sú dve oddelenia v jednej nemocnici a ani jedno oddelenie nespĺňa personálne vybavenie, dôjde k zlúčeniu, kde bude dostatočné vybavenie. Tam je redukcia počtu zamestnancov miernejšia. Sú aj iné prípady, kde môže dôjsť aj k redukcii počtu zamestnancov," dodal. Rušenie zmlúv so 156 oddeleniami VšZP robí po vykonaní revíznych kontrol v jednotlivých nemocniciach. Podľa ich zistení, v niektorých nemocniciach sú lôžka využité na menej ako 50 percent, 28 percent oddelení podľa VšZP nespĺňalo sieť materiálno -technického zabezpečenia a personálneho vybavenia.Slovensko patrí spomedzi krajín OECD ku krajinám s nadpriemerným počtom lôžok. Kým priemer v EÚ je 5,7 lôžka na 1000 obyvateľov, na Slovensku je to 6,6 lôžka na 1000 obyvateľov. Počet lôžok sa tak od prvého júla zredukuje z 33.900 asi o desať percent.Hlavným cieľom optimalizácie je presunúť liečbu do efektívnejšej jednodňovej zdravotnej starostlivosti, čo je podľa vedenia poisťovne trendom aj vo vyspelých štátoch. Osemnásť oddelení má prejsť na ambulantnú alebo stacionárnu starostlivosť, 37 sa má presunúť do príbuzných odborov a 33 oddelení sa má centralizovať. "Nemôžeme si dovoliť, aby sme v každom meste poskytovali medicínsky náročnú zdravotnú starostlivosť. Musíme ju sústrediť do centier," uviedol Faktor.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...