lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


M. ENGEL: Nie je povinnosťou lekárov zabezpečiť zdravotnú starostlivosť Bratislava 25. novembra (TASR) - Žiadny lekár nemá povinnosť zabezpečiť zdravotnú starostlivosť, takáto povinnosť je ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 25. novembra (TASR) - Žiadny lekár nemá povinnosť zabezpečiť zdravotnú starostlivosť, takáto povinnosť je podľa šéfa českých lekárskych odborov Martina Engela na strane štátu. Ako ďalej poznamenal, nie je jasnovidec a nevie, ako situácia na Slovensku dopadne, zaráža ho však, kam až predstavitelia vlády nechali situáciu dôjsť. "Situácia u vás je zlá, lekári majú pravdu v tom, čo požadujú," povedal dnes pre TASR s tým, že bez lekárov nikto nevymyslí, ako zabezpečiť zdravotnú starostlivosť.Súčasnú situáciu, keď prezident Ivan Gašparovič avizoval, že pokiaľ sa lekári nedohodnú, vyhlási núdzový stav, považuje Engel za psychický nátlak. "Týmto sa vyhrážali aj u nás," skonštatoval s tým, že sa nakoniec ukázalo, že núdzový stav v tomto prípade vyhlásiť nemožno. Poukázal pritom na podobnosť českej a slovenskej legislatívy. Podľa jeho názoru sa slovenských lekárov vláda pokúša zlomiť a preniesť na nich zodpovednosť v prípade, že nebude zabezpečená zdravotná starostlivosť, čo je zodpovednosť štátu.Takéto vyhrotenie situácie považuje Engel za nezodpovedné. "Je to skutočne škandál a je to nezodpovedné voči pacientom," vyhlásil. Sám je zvedavý, ako situácia dopadne. Českí lekári, ktorých akciou "Děkujeme, odcházíme" sa inšpirovali aj slovenskí lekári, sa s vládou ČR dohodli 11 dní pred vypršaním výpovedí. Vládny kabinet im nakoniec sľúbil pridať od 5000 do 8000 českých korún. Na Slovensku situáciu vo vyjednávaní podľa Engela komplikuje fakt, že vláda padla.Či sa vláde podarí odvrátiť hrozbu krízovej situácie v zdravotníctve, zatiaľ stále nie je jasné. Ani po stredajšom (23.11.) nočnom rokovaní premiérky Ivety Radičovej a ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika s lekárskymi odborármi sa totiž nepodarilo dospieť k dohode. Za rokovacím stolom sa preto opäť stretnú dnes.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...