lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


LIEKY: Každoročne skončí v koši čoraz viac liekov, vlani to bolo takmer 98 ton Bratislava 2. septembra (TASR) - Počet liekov, ktoré ľudia nespotrebujú a skončia v koši, každoročne ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 2. septembra (TASR) - Počet liekov, ktoré ľudia nespotrebujú a skončia v koši, každoročne stúpa. Vlani sa vyhodilo najviac liekov za posledných šesť rokov, pričom do koša putovalo 97,7 tony liekov. "Každoročný nárast odpadu liekov je približne 12 percent, napríklad v roku 2004 sa vyzbieralo 40 ton, minulý rok to už bolo viac ako 97 ton liekov," uviedla pre TASR hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Katarína Zollerová.Poukázala, že lieky, ktoré by mali pacientom pomáhať, zlepšovať ich zdravotný stav, či odbúravať nežiaduce dôsledky ochorení, tak často končia aj ako odpad. "Žiaľ, množstvo odpadu, ktorý predstavujú lieky nespotrebované fyzickými osobami, stále narastá." Konštatovala, že likvidácia tohto typu odpadu nie je bezplatná. Vlani poplatok za likvidáciu dosiahol viac ako 378.000 eur."Alarmujúca je skutočnosť, že väčšinou ide o lieky uhrádzané na základe verejného zdravotného poistenia, inými slovami – za tieto lieky sa zaplatí z verejných zdrojov dvakrát. Prvýkrát občanovi a druhýkrát pri likvidácii liekov," poznamenala Zollerová. Tempo rastu odpadu pritom podľa jej slov prevyšuje tempo nárastu doplatkov."Aj z týchto informácií vyplýva, že inšpekcia zdravotných poisťovní, v ktorej sa zamerajú na predpisovanie liekov lekármi ambulantnej starostlivosti, je veľmi dôležitá a výrazne by mohla pomôcť pri šetrení finančných prostriedkov," doplnila. Zároveň pripomenula, že ministerstvo postupne realizuje systémové kroky na spomalenie rastu nákladov na lieky.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...