lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Ľ. JAHNÁTEK: Kontroly potravín začínajú zaberať, kvalita výrobkov sa zlepšuje Bratislava 29. novembra (TASR) – Kontroly potravín v obchodoch i počas prevozu výrobkov na cestách začínajú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 29. novembra (TASR) – Kontroly potravín v obchodoch i počas prevozu výrobkov na cestách začínajú podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (nominant Smer-SD) zaberať. Kvalita tovarov sa zlepšuje. Jahnátek to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, na ktorej informoval o výsledkoch poslednej inšpekcie."Ukazuje sa zmysel týchto kontrol a posledné naznačujú, že dochádza k zlepšeniu," uviedol šéf agrorezortu. Podľa Zuzany Nouzovskej zo sekcie potravinárstva a obchodu na ministerstve pôdohospodárstva, keď začínal rezort s kontrolami v júni tohto roka, pochybenia boli na úrovni 40,1 %. "To je naozaj veľmi vysoké číslo. Systémami kontrol sme sa počas piatich mesiacov prepracovali v priemere na 12 %," vyčíslila. Či je toto zlepšenie trvalé, alebo ide iba o jednorazový posun, v súčasnosti ministerstvo povedať nevie. Preto bude kvalitu potravín overovať aj v priebehu budúceho roka.Pri cestných kontrolách, ktoré sa uskutočnili od konca septembra do polovice novembra, prezreli inšpektori 770 dodávok a skontrolovali 2475 ton potravín. "Kontrolami sme zistili nezrovnalosti v 125 prípadoch, čo je 16,23 % z celkového množstva," priblížil Jahnátek.Z hľadiska dovozu najhoršie obstálo Poľsko. Inšpektori prezreli 189 zásielok z tejto krajiny a pochybenia našli v 41 prípadoch, čo je 21,69 %. "Nezrovnalosti tu klesli zhruba o polovicu," zhodnotil Jahnátek. Ostatné krajiny ako Rakúsko, Maďarsko či Česká republika, ale aj Slovensko si pri preprave tovaru držia pochybenia na približne rovnakej úrovni ako pri predchádzajúcej kontrole.V kamenných prevádzkach vykonali inšpektori od začiatku októbra do polovice novembra 6150 kontrol a zistili 1033 nedostatkov. "Musím konštatovať, že nedostatky sa prejavujú hlavne mimo pracovnej doby," opísal minister.Najhoršie dopadli kontroly podľa jeho slov v hypermarketoch a supermarketoch. "Bohužiaľ, zhoršil sa nám predaj aj v stredných a malých predajniach, a to hlavne mimo pracovnej doby," doplnil. Percentuálne zaznamenali hyper- a supermarkety 58,8-percentnú nepodarkovosť. "Ale pôvodne mali viac ako 80 %, takže je tam určitý pokles," dodal Jahnátek.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: