lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


KOŠICE: V rámci Svetového dňa srdca odborníci poradia záujemcom priamo na ulici Košice 26. septembra (TASR) – Vo štvrtok 27. septembra v čase od 9.00 h do 18.00 ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Košice 26. septembra (TASR) – Vo štvrtok 27. septembra v čase od 9.00 h do 18.00 h na Hlavnej ulici v Košiciach, pri Dolnej bráne, budú sestry záujemcom merať tlak a srdcovú frekvenciu. K dispozícii bude lekár -kardiológ pre odborné konzultácie. Pomocou testu HeartScore sa záujemcovia dozvedia odhad rizika úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia. Záštitu na aktivitami organizovanými pri príležitosti Svetového dňa srdca prevzal primátor mesta Košice Richard Raši.Odbornými garanti akcie sú Slovenská asociácia aterosklerózy, Slovenská kardiologická spoločnosť, Slovenská hypertenziologická spoločnosť, Slovenská liga proti hypertenzii a Slovenská nadácia srdca."Primárna prevencia kardiovaskulárnych chorôb je celospoločenská otázka a mala by sa stať jednou z politických priorít. To by sa malo odraziť v postupnej tvorbe systému legislatívnych opatrení, ktoré  budú vytvárať podmienky pre ochranu a podporu zdravia srdca," povedala prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti Eva Goncalvesová.Napriek nesporným úspechom kardiológie v posledných desaťročiach má úmrtnosť na kardiovaskulárne choroby rozhodujúci podiel na celkovej mortalite popri onkologických a infekčných chorobách. Srdcovocievne ochorenia, vrátane mozgovej príhody, berú život ľuďom predčasne. Celosvetovo na tieto choroby umiera ročne 17,3 milióna ľudí a toto číslo neustále rastie. Predpokladá sa, že do roku 2030 umrie na srdcovocievne ochorenia 23 miliónov ľudí – je to viac ako populácia Austrálie. Na Slovensku súvisí každé druhé úmrtie s chorobami srdca alebo ciev.„Pre mnohých možno bude prekvapením, že aj v chudobnejších krajinách, akou je napríklad India, je pozorovaný priam epidemický nárast srdcovocievnych ochorení, čo podporuje tvrdenie, že tzv. civilizačné ochorenia, medzi ktoré patria aj kardiovaskulárne, nie sú len chorobami z „nadvýživy“, ale skôr sú spôsobené „zlou výživou“ – teda nesprávnou skladbou potravy a vôbec zlou socioekonomickou situáciou,“ uviedol prezident Slovenskej asociácie aterosklerózy profesor Daniel Pella. Okrem Košíc, si bude môcť verejnosť nechať zmerať svoj krvný tlak a srdcovú frekvenciu v októbri aj v Banskej Bystrici, na námestí SNP a v Bratislave, pred Slovenským národným divadlom.„Bežní ľudia, ale aj politici investujú do čohokoľvek. Je načase si uvedomiť, že v prvom rade musíme investovať do svojho zdravia – každý človek sám by mal urobiť maximum z hľadiska pozitívneho ovplyvnenia svojho životného štýlu a spoločnosť by nemala ľutovať prostriedky vynaložené na primárnu prevenciu, pretože tie sa v blízkej budúcnosti mnohonásobne vrátia,“ zdôraznil Pella.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: