lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


KOŠICE: Lekári z detského ARO varujú pred letnými úrazmi Košice 8. júna (TASR) - Počet detí, ktoré sa ocitnú na III. Klinike pediatrickej anestéziológie ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Košice 8. júna (TASR) - Počet detí, ktoré sa ocitnú na III. Klinike pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach s vážnymi úrazmi, stúpa najmä v letných mesiacoch. Vlani v lete zaznamenali lekári opäť extrémny nárast. Počas júna, júla a augusta hospitalizovali taký počet, ktorý predstavoval 88 percent prípadov z celého roka. Primár Vladimír Filko dnes na tlačovej konferencii varoval pred úrazovým letom. "Najčastejšie ide o zlyhanie dýchania, srdcovo-cievneho systému alebo vedomia. Sú to náhodné či úmyselné otravy a ťažké úrazy, predovšetkým hlavy," priblížil. Košická klinika, ktorá funguje pre celý Košický a Prešovský kraj, sa stará aj o detských pacientov po náročných operáciách a s onkologickými ochoreniami.Situácia podľa primára nie je ľahká najmä pre rodičov, na kliniku totiž prichádzajú deti vytrhnuté z rodiny, ktoré boli predtým zdravé. "V lete sú vystavené väčšiemu riziku, viac sa pohybujú vonku, v novom neznámom prostredí." Často sa ťažko zrania na cestách, hrozia im otravy, uhryznutie či poranenia pri športe. Ublížiť im môžu aj nedbanlivo odložené lieky doma.Intenzívnu a resuscitačnú starostlivosť poskytujú na detskom ARO pacientom vo veku 0-19 rokov. Jeho pracovníci stále zápasia s nedostatočnými materiálovým a technickým vybavením. Jednou z pacientiek, o ktorú sa starali, je aj 17-ročná Karin. Prešla dlhou hospitalizáciou. Podľa Filka "mala život na vlásku", prijali ju v septickom šoku, teda s otravou krvi a zlyhávaním viacerých orgánov. V súčasnosti sa cíti dobre. Na tlačovej konferencii sa poďakovala lekárom za starostlivosť.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...