lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


J. PATOČKA: Nezdravé chemické látky sa nachádzajú aj v obytných priestoroch Bratislava 28. júna (TASR) - Tak, ako bol kedysi bronz súčasťou doby bronzovej, dnes sú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 28. júna (TASR) - Tak, ako bol kedysi bronz súčasťou doby bronzovej, dnes sú to chemické látky, s ktorými prichádzame denne do kontaktu. Tvrdí to český profesor toxikológie a spoluautor knihy Doba jedová Jiří Patočka, ktorej slovenský preklad dnes predstavil v Bratislave na tlačovej konferencii."Žijeme v dobe, kedy sú chemické substancie hlavnou zložkou výrobkov, s ktorými sa stretávame všade," uviedol Patočka. Upozornil, že ide o veci, ktoré si bežný človek neuvedomuje, pretože nemá dostatok informácií. Kniha opisuje, ako vznikli niektoré mýty o prospešnosti látok, ktorým by sme sa mali podľa autorov knihy vyhýbať. Tí upozorňujú aj na to, ako sa môžu ľudia brániť pred toxickými látkami, ktoré zamorujú napríklad životné prostredie, potraviny, kozmetiku."My sme chceli čitateľom podať maximum informácií, ktoré v tejto oblasti a tejto forme nikde nezoženú," uviedol Patočka s tým, že nezdravé chemické látky sa nachádzajú aj v obytných priestoroch. "V tom, čo žijeme celý život, či už v dome alebo kancelárii, vlastne nie je zdravé životné prostredie," doplnil toxikológ.Kniha podľa jeho slov vyvolala tlak aj na výrobcov. "Každý, kto si ju prečítal, začal mať pocit, že to, čo kupuje, nie je práve najzdravšie," povedal Patočka s tým, že autori sa snažili svoje tvrdenia v knihe doložiť odkazmi na vedeckú literatúru. "Snažili sme sa, aby tam bola literatúra pre aj proti, aby si sám čitateľ vybral, čomu viac verí," dodal toxikológ.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...