lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Írsko: Smrť rodičky podnietila výzvy na prijatie zákona o potratoch Dublin 14. novembra (TASR) - Po spontánnom potrate zomrela v írskej nemocnici 31-ročná žena. Jej ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Dublin 14. novembra (TASR) - Po spontánnom potrate zomrela v írskej nemocnici 31-ročná žena. Jej rodina predtým márne žiadala o interrupciu, ktorá by žene zachránila život. Oznámili to dnes írske médiá.Savita Halappanavarová zomrela na otravu krvi v 17. týždni ťarchavosti 28. októbra, týždeň po svojej hospitalizácii v Univerzitnej nemocnici v Galway. Jej smrť prešetrujú zdravotné orgány.Manžel Parveen Halappanavar povedal novinám Irish Times, že spoločne s manželkou žiadali po jej hospitalizácii opakovane počas troch dní o interrupciu, keďže však plodu bilo srdiečko, lekári ich žiadosť zamietli. Po spontánnom potrate žena absolvovala operáciu, pri ktorej jej lekári odstránili z maternice zvyšky mŕtveho plodu, dostala však sepsu a do krvného obehu sa jej dostali smrtiace baktérie.Ľavicoví politici označili zbytočnú smrť ženy za "škandál".V Írsku sú potraty zakázané, avšak Najvyšší súd v rozhodnutí "prípadu X" z roku 1992 zakotvil právo na prerušenie ťarchavosti, ak je v jej dôsledku ohrozený život ženy. Krajina však neschválila žiaden právny rámec pre súdne rozhodnutia.Labouristický poslanec parlamentu za Galway Derek Nolan vyjadril "veľké znepokojenie" nad správami, že manželom nepovolili prerušenie ťarchavosti z dôvodu, že Írsko je "katolícka krajina". Na dnešný večer bola pred parlament zvolaná protestná akcia.Dve ľavicové poslankyne írskeho parlamentu, Clare Dalyová a Joan Collinsová, kritizovali vládu za to, že skoršie tento rok neschválila ich návrh zákona "prípadu X", ktorý by umožnil prerušenia ťarchavosti za špecifických, život ohrozujúcich okolností."Žena zomrela, pretože galwayská univerzitná nemocnica odmietla vykonať potrat, ktorý bol potrebný, aby sa zabránilo vážnemu ohrozeniu jej života," zdôraznila Dalyová a dodala: "Toto je situácia, o akej nám hovorili, že nikdy nenastane. Plod neschopný života dostal prednosť pred životom ženy, ktorá nanešťastie a predvídateľne dostala sepsu a zomrela." Manžel zosnulej údajne podá žalobu na nemocnicu s tým, že plod mali lekári odstrániť skôr."Občania Írska si zaslúžia nejakú legislatívnu jasnosť v tom, aké sú ich práva, keď idú do nemocnice," povedal dnes vo vysielaní rádia RTE expert na ústavné právo Simon Mills.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...