lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


INEKO ponúka alternatívy namiesto jednej poisťovne, znižovanie dlhu či diaľnice Bratislava 29. januára (TASR) - Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) chce poukázať na ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 29. januára (TASR) - Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) chce poukázať na alternatívy použitia verejných výdavkov na veľké projekty, ktoré vláda plánuje realizovať. Spúšťa preto portál CenaZaMonopol.sk, čo má prispieť k verejnej diskusii. Prvým takýmto projektom je zámer vlády vytvoriť na Slovensku jednu zdravotnú poisťovňu, pričom bude treba vyplatiť akcionárov súkromných poisťovní.Ako zdôraznil inštitút, žiadna analýza doteraz nedokázala, že monopol v zdravotnom poistení je pre Slovensko lepší než súťaž. Portál preto upozorňuje na vyše 30 alternatív - z oblasti zdravotníctva, sociálnych vecí, školstva, verejných financií a budovania infraštruktúry - využitia verejných zdrojov namiesto nákladov na jednu poisťovňu. Podľa INEKO by sa dal napríklad za sumu 200 miliónov eur znížiť dlh HDP o 0,3 percenta, inštitút preferuje práve takéto využitie.Podľa INEKO by sa tiež za takéto prostriedky dalo postaviť šesť nových menších nemocníc či jednu špičkovo vybavenú 400-lôžkovú. Ponúka tiež alternatívu vybaviť každú triedu na Slovensku súpravou interaktívnej tabule a projektora s tromi notebookmi, či opravy 762 kilometrov ciest alebo postavenie nových 20 km diaľnic. Portál prináša aj alternatívu k 400-miliónovým nákladov na vyplatenie akcionárov poisťovní. INEKO pri počítaní vychádzal z medializovaných odhadov potrebných finančných prostriedkov.Ako vyplýva z projektu zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, zrealizovať sa má v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní. Pokiaľ by k dohode došlo, malo by sa tak stať od januára 2014, ak nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa by mala vzniknúť od júla toho istého roka. Koľko bude celý projekt stáť zatiaľ nie je jasné, spôsob oceňovania poisťovní má určiť nový transformačný zákon.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...